Tv-recensie

Kwestie van de week: de borsten van Dionne Stax

Maxim Hartman bij Pauw over de borsten van StaxBeeld Maaike Bos

Moeten we het nog over de borsten van nieuwslezeres Dionne Stax hebben? Laat toch overwaaien, reageerden vrienden van me op de discussie die vorige week vrijdag bij ‘Pauw’ oplaaide. Maar bij nader inzien vindt iederéén iets van de kleding van Dionne Stax of Annechien Steenhuizen, man of vrouw.

Wat gebeurde er? De notoire ‘echte man’ Maxim Hartman besprak bij Pauw Stax’ kleding als nieuwslezeres. “Ik wil niet antifeministisch overkomen, maar het leidt wel af als je zulke strakke truitjes draagt en je hebt zulke volle bollen.” (…) “Ik word gediscrimineerd als man, want ik heb ook recht op nieuws.” Jeroen Pauw vroeg of het nieuws dan in een boerka gepresenteerd moet worden. Nee, vindt Hartman. “Maar elke man die je tieten ziet, krijgt een prikkel daarvan. Als je dat niet begrijpt, begrijp je gewoon niks van de natuur.”

Het was nogal wat. Het was zoals een lezer (v) me mailde: vrouwonvriendelijk, onbeschaamd en onbeschaafd om zo over haar te praten. Niemand zei er iets van; de lachende mannen niet, de stug kijkende dames niet, Pauw niet. Een pruttelend ‘nou nou’ van hem had al geholpen.

Respectloos

Maandag haalde Olcay Gulsen in ‘RTL Boulevard’ flink uit naar Hartman. Zij noemde hem laf en een seksist, ook op basis van andere ervaringen met hem. “Je schoffeert vrouwen gewoon. Respectloos.” Hij blafte terug: ”Dat bepaal jij niet, wat respect is.”

Woensdag interviewde De Telegraaf Dumpert-presentatrice Sylvana IJsselmuiden op video. Zij bedient in strakke truitjes een doelgroep van GeenStijl-mannen. “Ze zeggen dat ik er lekker uit zie, dat ze me wel zouden doen”, lacht ze. “Die borsten zijn er gewoon. Wij vrouwen weten heus wel dat we daarmee mannen kunnen verleiden.” Wees er trots op, wil ze Stax meegeven.

Trots zal Stax heus zijn. De vraag is of ze moet willen verleiden op die plek. Als ‘subject’ mag ze natuurlijk vrij bepalen wat ze draagt, maar ze is als nieuwslezer ook object. Een zichtbaar doorgeefluik van zakelijke inhoud. En de reactie van een vriendin van me spreekt boekdelen. “Kunnen we niet terug naar Noraly Beijer?”, verzucht ze. “Terug naar de postmenopauzale vrouw?” Mannen kunnen de dames van de NOS dus zien als ‘lekker’, vrouwen als een bedreiging. Allemaal oergedrag. Het maakt het Journaal enerzijds aantrekkelijker, en leidt anderzijds af van de inhoud. Daar moet de NOS zelf maar een keuze in maken.

In het oerwoud

Maxim heeft dus een punt, maar het is de manier waarop deze oe-oe-oerman zijn oerwoudkreten over vrouwen uit. Hij is trots op zijn onbeschaafde houding omdat hij het oerwoud in zich niet wil verstoppen. Maar hij winkelt wel selectief in de kwaliteiten van de oermens. Waarom wel vrouwen beledigen en niet Jeroen Pauw zelf aan zijn haar door de studio slepen? In zijn woordkeuze is hij even selectief. ‘Volle bollen, tieten’; zo hoor je hem niet over bijvoorbeeld het geslacht van Mark Rutte. (Dat klinkt toch net zo shockerend?)

Kijk Maxim, beschaving is nou dat we primitieve driften wél controleren met een laagje gereserveerdheid. Dat de vrouwen op het strand niet massaal gereduceerd worden tot seksobject en gevaar lopen. Dat we in deze beschaafde samenleving de begeerte van de man niet hoeven indammen door de vrijheid van de vrouw in te dammen. En als je daar niet aan kunt wennen, verruil je de tv maar voor de radio.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie. Meer columns leest u in het dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden