Review

Kwaliteit zangconcours Den Bosch holt achteruit

Het applaus dat het publiek zondagavond tegen twaalf uur 's nachts voor de winnares van het 43ste Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch overhad, sprak boekdelen. In de persoon van de Russische mezzo-sopraan Veronica Amarres, die de Prijs van de Stad Den Bosch (45000 gulden groot) won, werd de devaluatie van het IVC overduidelijk aangetoond.

Hier stond absoluut geen luid bejubelde laureate. Bijzondere talenten als de roemruchte winnaars Elly Ameling (1956), Yvonne Minton (1961), Ileana Cotrubas (1965), Robert Holl (1971), Jard van Nes (1978), Nelly Miricioiù (1979), Thomas Hampson (1980), Ruth Ziesak (1988) en Petra Lang (1991) komen in Den Bosch de laatste jaren niet meer bovendrijven.

In de oude opzet van het Bossche concours was het voor de jury nog mogelijk om geen eerste prijzen uit te reiken als het niveau te wensen overliet. In het nieuwe reglement is daar geen sprake van; de eerste prijs móet aan iemand worden toegekend. Amarres was de prijs, afgaande op wat zij in de finale presteerde, niet waardig. En geen van haar vier collega-finalisten had hem verdiend, al scoorden die alle vier qua stemschoonheid hoger dan Amarres. Zoals zo vaak op een concours leek het oordeel van deze jury (zangers Grace Bumbry, Jard van Nes, Teresa Cahill en Alexander Oliver, intendanten Marc Clémeur en Hans Dieter Roser, dirigent Roberto Benzi en Doelen-directeur tevens voorzitter Huub van Dael) voortgekomen uit een compromis.

De aanwezigen in het Theater aan de Parade dachten er heel anders over en gaven de publieksprijs aan de Nederlandse bariton Steven Hans Voschezang. Deze kreeg bovendien uit handen van de naamgeefster de Caroline Kaart Prijs voor de beste Nederlandse zanger én de prijs voor meest nieuwsgierig makende zanger van de persjury (totaal van die drie prijzen: 21000 gulden). De Sloveense bariton Matjaz Robavs verzamelde de Margie Weideman Prijs voor het Lied (10000 gulden) en de Arleen Augér Prijs (ook 10000 gulden) voor de beste all-round prestatie.

De overige finalisten, twee Koreaanse sopranen, vielen buiten de prijzen. De begeleiding van het Nederlands Promenade Orkest onder leiding van Jan Stulen was van een bedenkelijk laag niveau. Dat het Brabants Orkest de finalisten niet meer op niveau ondersteunt, is een verdere aanwijzing voor de vrije val waarin het IVC terecht gekomen lijkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden