Kunstmusea opnieuw de les gelezen met advertentie

Het Stedelijk Museum in Amsterdam. Beeld anp
Het Stedelijk Museum in Amsterdam.Beeld anp

In een paginagrote advertentie in de Volkskrant wordt Nederlandse kunstmusea woensdag de les gelezen. Daarin staat dat musea onafhankelijk moeten zijn en belangenverstrengeling moeten vermijden.

Zo zou een directeur niet voor private partijen moeten werken en zou een museum geen tentoonstelling moeten organiseren van een kunstenaar die ook in de raad van toezicht zit.

De advertentie is ondertekend door Museum Overholland, dat van 1987 tot 1990 aan het Amsterdamse Museumplein was gevestigd en daarna verder ging als stichting. Het museum, een initiatief van kunstverzamelaar Jan Christiaan Braun, sloot de deuren na een conflict met de gemeente.

Braun zette namens zijn museum eerder deze maand ook al een paginagrote advertentie in enkele landelijke dagbladen. Daarin betichtte hij het Stedelijk Museum in Amsterdam van belangenverstrengeling. De bestuursleden van een nieuw fonds, opgericht om particulieren aan het museum te binden, zouden volgens Braun twee petten op hebben. Zo zijn sommige bestuurders ook betrokken bij de commerciële kunsthandel of zijn ze lid van de raad van toezicht van het museum.

Braun organiseerde na het sluiten van zijn museum verschillende exposities, waaronder in het Stedelijk. In 2012 bood hij dat museum 24 tekeningen van Willem de Kooning aan, maar volgens hem kwam er geen reactie. Daarop bood hij ze aan bij het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Hij is al 18 jaar lid van de zogeheten Trustee Committee (een soort toezichthouder) van het MoMA.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden