null

Onderbetaald

Kunstenbond wijst loonbod van Nationale Opera af en zet rechtszaak wegens uitbuiting door

Beeld

De Nationale Opera & Ballet doet onderbetaalde freelancezangers een voorstel voor betere arbeidsvoorwaarden en meer geld. De Kunstenbond vindt dat te mager en zet de rechtszaak wegens ‘uitbuiting’ door.

Sander Becker

De financiële concessie aan ‘uitgebuite’ freelancezangers is ‘te klein’ en komt ‘te laat’. De Kunstenbond gaat daarom door met de vorige maand aangespannen rechtszaak tegen de Nationale Opera & Ballet. “We hebben jarenlang met de opera gepraat zonder dat we verder kwamen”, zegt Peter van den Bunder, belangenbehartiger van zelfstandigen bij de bond. “Onder druk van de rechtszaak komen ze ons nu een klein beetje tegemoet, maar we zijn er nog lang niet. We moeten juridisch druk op de ketel houden.”

De bond is de rechtszaak begonnen omdat freelancers uit het operakoor structureel worden onderbetaald. Naast vijftig vaste krachten telt het koor een flexibele schil van zeventig freelancers. Per fte verdienen de eersten netto 2689 euro per maand. De freelancers krijgen voor hetzelfde aantal uren minder geld en moeten ook nog zelf pensioenpremie afdragen, waardoor ze volgens de bond maar 1336 euro overhouden. Daar kunnen ze niet van rondkomen. Ze hebben er allemaal een baan naast, onder meer als productiemedewerker in een fabriek.

Freelancers moeten net zo goed topkwaliteit leveren en ook moeten zij vrijwel altijd present zijn

De Nationale Opera & Ballet stuurde maandag een brief met concessies naar de bond, in een poging alsnog overeenstemming te bereiken en de juridische procedure ‘te parkeren’. Om te beginnen zou het uurtarief voor freelancers vanaf januari 2020 omhooggaan van 32 à 35 euro naar 37 à 41 euro, maar volgens de bond is dat een te gunstige voorstelling van zaken: de werkelijke tarieven zouden zo’n vijf euro lager liggen. Verder krijgen freelancers de mogelijkheid een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd te sluiten. Dat biedt meer sociale zekerheid dan ze nu als zzp’er hebben.

De opera wil freelancers financieel niet gelijkstellen aan vaste krachten, want flexibele medewerkers hoeven minder solistische kwaliteiten in huis te hebben en mogen vaker afwezig zijn op repetities. De Kunstenbond is het daar niet mee eens: ook van freelancers wordt topkwaliteit gevraagd en ook zij moeten vrijwel altijd present zijn, anders gaat de klus aan hun neus voorbij. De freelancers eisen daarom dat hun uurtarief de komende periode stijgt naar een evenredige 65 euro per uur, in stapjes van 5 euro per jaar. De opera vindt daarentegen dat het aanbod van 37 à 41 euro ook al behoorlijk in de buurt komt van de Fair Practice Code die in de kunstsector is afgesproken.

Lees ook:

Kunstenbond daagt de Nationale Opera wegens uitbuiting van freelancers

De Kunstenbond daagt de Nationale Opera & Ballet voor de rechter, omdat het gezelschap zijn freelancekoorleden de helft minder betaalt dan zangers in vaste dienst. Sommigen worden al meer dan twintig jaar onderbetaald.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden