Kunstenaars willen Beatrix Ruf terug als directeur van het Stedelijk Museum

Beatrix Ruf stapte in oktober 2017 op als directeur van het Stedelijk Museum na ophef over niet vermelde nevenfuncties en bijverdiensten.  Beeld ANP
Beatrix Ruf stapte in oktober 2017 op als directeur van het Stedelijk Museum na ophef over niet vermelde nevenfuncties en bijverdiensten.Beeld ANP

Beatrix Ruf moet terugkeren als artistiek directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, vinden ruim honderd kunstenaars en anderen uit de kunstwereld. De groep zette zaterdag een paginagrote advertentie in Het Parool met als kop ‘Roep Ruf Terug’. Ruf stapte in oktober op, na ophef over niet vermelde nevenfuncties en bijverdiensten .

Iris Pronk

Onder de ondertekenaars zijn beroemde internationale kunstenaars als Marina Abramovic, Laurie Anderson, componist Philip Glass, beeldhouwer Richard Serra en architect Rem Koolhaas. De 113 ondertekenaars vinden dat Ruf moet terugkeren ‘vanwege haar artistieke visie’, zo schrijven ze. Ze roepen anderen op een petitie te ondertekenen.

“Voor mij is het vooral een mooi symbolisch gebaar, een saluut aan Beatrix”, zegt Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum in Utrecht en een van de ondertekenaars. Hij was eerder Hoofd Collecties in het Stedelijk Museum en heeft altijd ‘uitstekend’ met Ruf samengewerkt. “Zij was een zeer oprechte en toegewijde directeur die het Stedelijk een scherp profiel heeft gegeven. Ik vond het onterecht dat zij haar biezen moest pakken, zonder dat er een goed onderzoek was geweest. Dat doet mij als oud-werknemer pijn. Ik vind het ook ontzettend kwalijk voor het Stedelijk, een instituut dat leeft in veel harten, ook internationaal.” Rutten heeft geen idee of Ruf nog zou willen terugkeren als dat zou kunnen. “Wat ik wel weet, is dat het voor haar ontzettend verdrietig is.”

De Amsterdamse galeriehouder Rob Malasch noemt het ‘op menselijk niveau schandalig’ dat Ruf moest opstappen. “In de politiek is dat misschien normaal, maar ik vind dat je een hardwerkende, alleenstaande vrouw niet op zo’n manier behandelt.” Malasch was in het beginstadium bij de advertentie betrokken, maar ondertekende die niet ‘omdat ik dat soort dingen nooit doe’.

Reputatieschade

Ruf gold als zeer invloedrijk in de internationale kunstwereld en was directeur van het Stedelijk sinds 2014. Zij liet het museum herinrichten maar maakte de opening in december van de door Koolhaas ontworpen nieuwe permanente tentoonstelling niet meer mee. Zij had haar functie toen al neergelegd omdat speculaties over haar bijverdiensten de reputatie van het museum zouden schaden.

De gemeente Amsterdam doet onderzoek naar de gang van zaken, dat pas eind april is afgerond. Tot die tijd wil het Stedelijk Museum niet reageren op de steunbetuiging voor Ruf. “Maar het museum is blij met de betrokkenheid van de kunstenaars”, aldus een woordvoerster. “Geweldig dat ze zoiets doen.”

Lees ook: Kritiek op museumdirecteur Beatrix Ruf zwelt aan

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden