Kunstenaars veroveren NY-eiland terug

NEW YORK (ANP) - Met het begin van het New Island Festival hebben tientallen kunstenaars donderdag Governors Island, vlak onder de kust van Manhattan, ingenomen. ,,We zijn weer terug'', zei staatssecretaris Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken, verwijzend naar de claim die de Nederlandse zeelieden in dienst van de VOC 400 jaar geleden op het eiland legden. ,,En we zullen vanuit hier New York veroveren.''

ANP

In ieder geval de Amerikaanse harten. Het New Island Festival introduceert de in Nederland populaire festivals De Parade en Oerol aan het Amerikaanse publiek. De top van toneel-, dans- en muziekgroepen brengen tien dagen lang Nederlandse kunst naar New York, met de skyline van Manhattan en het Vrijheidsbeeld als achtergrond.

De Veenfabriek speelt Orfeo, Orkater brengt toneelstuk Bankstel op de planken. Ellen ten Damme sluit als 'het onmogelijke meisje' iedere avond De Parade af met haar band. Naast deze acts treden meer dan twintig gezelschappen op aan en rond de 'Boulevard der Gesneuvelde Dromen'. Het zijn groepen als Spatial Effects, Compagnie KAiE!, Jacob Rens, Pieter Post Productions, Iris Hond, de Snoepmeisjes, Boom Chicago en Zap Zap.

Knipoog

De sfeer is Nederlands met een knipoog. Gasten eten aan lange enorme tafels waarop obers met klompen hete bliksem met klapstuk serveren. Matrozen en vissersweduwen zingen over de gevaren der zee, legale prostitutie en het gedoogbeleid voor drugs. De meeste gasten zijn echter Nederlanders. In het weekend worden meer Amerikanen verwacht omdat Governors Island een populaire pleisterplaats is voor New Yorkers.

Sommige stukken zijn in het Engels of tweetalig. In het intense La Voix Humaine, van Toneelgroep Amsterdam, speelt Halina Reijn in het Nederlands. De monoloog van de verlaten en wanhopige vrouw wordt ondertiteld. Volgens de aanwezige Amerikanen is het goed te volgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden