Kunstenaar George Bush niet meer dan googlecopycat

Bondskanselier Angela Merkel links geschilderd door oud-president George Bush en rechts op de foto die waarschijnlijk diende als voorbeeld voor de oud-politicus.Beeld epa

Heel enthousiast waren kunstcritici al niet over zijn kunstwerken. Een degelijke amateur, werd oud-president George W. Bush op z'n best genoemd. Maar nu blijkt dat Bush het zich wel heel gemakkelijk heeft gemaakt bij het schilderen van wereldleiders voor zijn tentoonstelling. De allereerste foto's die hij bij Google Image tegenkwam, schilderde hij na. Exact.

Tijdens de opening van zijn tentoonstelling The Art of Leadership: A President's Personal Dimplomacy hield Bush journalisten nog heel iets anders voor. De dertig wereldleiders die had hij geschilderd, waren hem dierbaar. Hij had een goede band met ze, ze waren zijn vrienden geworden of hij had fijn met ze samengewerkt.

Vader George Bush was "op een liefdevolle manier" geschilderd. Bij zijn "oude maat" Tony Blair had hij bewust gekozen voor een "vastbesloten blik". En dan was er nog die humoristische bondskanselier Merkel. Die humor moest beslist te zien zijn in haar portret, vertelde de oud-president de aandachtig luisterende journalisten.

Maar zo bewust ging Bush helemaal niet te werk, ontdekte Guardian-criticus Greg Allen. Bush schilderde simpelweg foto's na. Nu is dat het grootste probleem niet. Bij het oefenen gebeurt het wel vaker en sommige moderne kunstschilders zien het zelfs als een apart genre. Maar bij Bush lag het anders: de foto's die hij naschilderde plukte hij van Wikipediapagina's of ze waren de eerste reeks resultaten uit Google Image.

De Russische leider Vladimir Poetin. Rechts geschilderd door Bush en links op de foto.Beeld epa

Mag je dit eigenlijk nog wel kunst noemen, vraagt Allen zich hardop af. Zijn antwoord: we moeten wel. "Het is oneerlijk en niet oprecht om Bush' schilderijen geen kunst te noemen. Het is de kunst van de 21e eeuw: de kunst van het Bushtijdperk en de globale oorlog tegen het terrorisme. Kunst moet ons raken, iets vertellen over de tijd waarin we leven en een impact hebben op onze cultuur." Helaas, zegt Allen, voldoen de schilderijen van de oud-president aan al die eisen.

Deborah Solomon, een Amerikaanse kunstcritica, was evenmin enthousiast over de werken van Bush. Ze noemde ze zeer simplistisch. Het miste aan elke vorm van creativiteit. "Ik vermoed dat hij vooral foto's naschildert. Althans, daar lijkt het op. En verder doet hij er niets mee." Die vermoedens kwamen uit. Solomon is weliswaar geen fan van zijn kunstwerken, maar grapte ze: "Ik denk dat veel Amerikanen hadden gewenst dat hij schilder was geworden in plaats van president. Dat had ons veel ellende gescheeld."

George Bush senior. Links geschilderd door zijn zoon en rechts op de foto.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden