Review

KUNSTBOEK

'Het Kunstpakket', Helen en Christopher Frayling en Ron van der Meer, uitg. De Brink (Ploegsma), verschijnt medio november - f 75,-.

Richten die zich op jongeren, Het Kunstpakket is een kostbaar speeltje voor de vaders en moeders en ooms en tantes, aan wier hand dochter of neef de wondere wereld der kunsten wordt binnengeleid. Het is een speel- en kijkdoos vol begrijpelijke teksten over abstracte zaken als perspectief en vorm, met tientallen afgedrukte en uitvoerig beschreven kleurenreprodukties van beroemde schilderijen en met pop-ups die tussen de bladzijden smeken om en betast te worden - een flap-uit-boek in optima forma. Alle pop-ups zijn met de hand ingeplakt: met de rest van het boek (inclusief een cassette-bandje met toelichting op 'twintig belangrijke schilderijen' en een kleine 'Kunstwijzer' vol begrippen) geven ze waar voor je geld.

De in Engeland wonende Nederlandse vormgever Ron van der Meer nam het initiatief tot deze multinationale produktie, die in de Verenigde Staten, Groot-Brittannie, Italie, Frankrijk en Nederland verschijnt. Voor Nederland bewerkte Gerard van der Hoek, oud-medewerker Educatieve Afdeling Rijksmuseum in Amsterdam de uitgave.

'The Art Pack', zoals het oorspronkelijk heet, is geschreven voor lezers die belangstelling hebben voor beeldende kunst maar er niet veel van weten. Het is een praktische gids die leert hoe te kijken. Uitgangspunt is de studie van Giovanni Lomazzo, 16e-eeuws Milanees schilder: 'Ideeen voor een Tempel van de Schilderkunst', met als zeven bouwstenen perspectief, licht, kleur, beweging, verhouding, compositie en vorm. Via deze indeling behandelen de auteurs de principes van de schilderkunst om een effect te bereiken: donkere en lichte tinten die schaduw en een driedimensionale vorm in plaats van vlakheid suggereren, schokkende lijnen die op beweging duiden, primaire en secundaire kleuren die sfeer oproepen, enzovoorts. Beeldende kunst presenteren kan alleen op een beeldende manier, vinden de samenstellers. Behalve een wat knullig uitknipbaar mobile om beweging te leren zien en op te plakken snippers om een Matisse-imitatie te maken bevat Het Kunstpakket schitterende opengewerkte schilderijen met opduikende figuren, plastic luikjes met lijnen over afbeeldingen om te zien hoe perspectief wordt bewerkstelligd, een perspectiefkijker met touwtjes als lijnen, een piepkleine vouwbare camera obscura die het vangen van vormen door lichtstralen mogelijk maakt... 'Het Kunstpakket' is een unieke introductie die de gretige kijker van de ene naar de andere verrassing sleurt en met hart en ziel in de ban van de kunsten brengt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden