Kruiden en curry, gehakt en vruchten’

(Karin Luiten) Beeld
(Karin Luiten)

„Voordat ik ging vliegen had ik nog nooit van bobotie gehoord, maar ik kom regelmatig in Afrika en daar heb ik er ooit mee kennisgemaakt. Ik weet nog goed de allereerste keer.

Karin Luiten

Ik was met mijn zus Anouck (ook stewardess) op safari in Madikwe (Zuid-Afrika) en we hadden mijn vader meegenomen zodat hij eens gezellig met zijn vliegende dochters mee op reis ging. Voor hem was het bovendien zijn eerste safari. Toen we op een ochtend terugkwamen van een gamedrive had de kok van Jaci’s Lodge, waar we logeerden, bobotie klaargemaakt, als onderdeel van een complete brunch. Het gerecht was bereid in een kookpot die aan een ketting boven het vuur hing en het rook heerlijk. Ik was meteen verkocht!

Het is de combinatie van de kruiden en de curry, het gehakt en natuurlijk de (verse) vruchten samen met de rijst.

Omdat ik maar bleef opscheppen vroeg de kok of ik soms het recept wilde hebben. Ja graag! Sindsdien hebben we het bij de KLM ook een keer op het menu gehad, maar een opgewarmde bobotie uit een vliegtuigoven is natuurlijk nooit zo lekker als zelfgemaakt.

Thuis maak ik het regelmatig, zeker omdat een hoop mensen het alleen maar kennen uit zo’n pak ’wereldgerecht’. Dat komt mijn keuken niet in hoor. Het is zo ontzettend makkelijk en snel om zelf te maken, en veel lekkerder! Ik hou me altijd aan dat ene recept van toen, maar soms laat ik het brood eruit en doe er nog meer vers fruit in.

Afgelopen week was ik nog in Kenia en daar heb ik het ook weer gegeten. Nu zat er bovenop een soort saus van passievrucht; leuk om te zien dat elke kok weer zijn eigen draai eraan geeft.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden