KRO-team in het nauw op Haïti/TV vooraf

Het team van het KRO-televisieprogramma 'Spoorloos' heeft vlak voor Kerstmis op Haïti moeten vluchten voor een woedende menigte om kort daarna bijna in een vunzige politiecel terecht te komen.

Fred Lammers

Presentatrice Karin de Groot, redacteur Liz de Kort en cameraman Boudewijn Huisman waren met de achttienjarige Mirlaine van der Pol en haar adoptiemoeder Hilly Visscher naar Jacmel, een dorp aan de kust van Haïti, gereisd om daar de ontmoeting van Mirlaine met haar grootmoeder te filmen. Het was haar hartenwens om oma terug te zien.

Twaalf jaar geleden werd Mirlaine samen met haar twee jaar jongere zusje Manouschka door de in Friesland wonende familie Van der Pol geadopteerd. Dat betekende voor hen een gedwongen afscheid van oma, die zich tot dat moment over de meisjes had ontfermd nadat hun biologische moeder hun leven in een hel had veranderd. Mirlaine deed een beroep op 'Spoorloos' in de hoop op die manier de vrouw die zo'n grote rol in haar jonge leven had gespeeld, nog eens te ontmoeten. Een plaatselijke correspondent lokaliseerde de biologische moeder van het meisje, die beloofde haar dochter met het camerateam naar oma te zullen brengen.

Het pakte anders uit. Redacteur Liz de Kort kreeg bij de ontmoeting van Mirlaine en haar moeder al het gevoel dat het niet goed zat. “De twee vrouwen bleven op enige afstand tegenover elkaar staan. De moeder riep in de deuropening nieuwsgierige buurtbewoners toe dat zij haar gast uit Nederland een paar flinke klappen ging verkopen.”

Het kwam toch tot een gesprek, dat nu eens redelijk, dan weer ruziënd verliep. De biologische moeder van Mirlaine wilde geld zien. Het mooie horloge dat het meisje als geschenk had meegenomen, mocht ze wat haar betreft houden. Daarvoor had ze geen interesse. Na lang praten bracht de vrouw het team bij oma, die een paar uur verderop in de rimboe in een hutje woont.

Liz de Kort: “Het weerzien tussen Mirlaine en haar grootmoeder was ontroerend. Daarmee dachten we de reportage af te sluiten, maar het liep anders. Toen de biologische moeder van Mirlaine zag dat oma door ons wat geld kreeg toegestopt, werd ze woedend. Zij verbood Mirlaine terug te gaan naar Nederland. De vrouw maakte geweldige stampei. In een mum van tijd kwamen van alle kanten mensen aanlopen die een zeer dreigende houding aannamen.”

“Mirlaine's biologische moeder doet aan zwarte magie en heeft daardoor invloed op veel mensen. Op het moment dat wij in onze jeep weg wilden rijden werd de weg geblokkeerd. Mirlaine en ik werden uit de auto gesleurd. Vraag niet hoe, maar uiteindelijk kwamen we weer in de jeep terecht met de tierende moeder als passagier. Zij sprong op het laatste moment naar binnen.”

“We zijn naar de dichtstbijzijnde politiepost gereden. Terwijl wij binnen ons verhaal deden, sprak de aanstichtster van al die ellende vanaf de stoep de samengestroomde bevolking toe. Die kreeg ze snel op haar hand met het verhaal dat de adoptie destijds illegaal was verlopen. Er werd een rechter opgetrommeld die ons voor de keus stelde: paspoorten inleveren of de cel in. We kozen voor het eerste en beloofden de volgende dag terug te komen voor een tribunaal dat zich over de kwestie zou uitspreken.”

Het Spoorloos-team reed naar Port-au-Prince, waar het Nederlands consulaat het van vervangende reispapieren voorzag om zo snel mogelijk Haïti te kunnen verlaten met een ander vliegtuig dan waarvoor was geboekt.

Liz de Kort: “Je kunt je voorstellen hoe wij ons voelden toen we door alle controles heen waren en ons vliegtuig was opgestegen. Net voor Kerstmis waren we weer thuis. De KRO heeft even gewacht met het verhaal naar buiten brengen, maar zondagavond is alles te zien. We zijn inmiddels over de schrik heen. Het lijkt nu zo onwerkelijk. Toen wij op Schiphol alles in kerstsfeer zagen, was het alsof we in een andere wereld terecht waren gekomen. We beseffen dat we door het oog van de naald zijn gekropen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden