Kritiek op museumdirecteur Beatrix Ruf zwelt aan

null Beeld ANP
Beeld ANP

Directeur van het Stedelijk Museum én een kunstadviesbedrijf: de onmogelijke positie van Beatrix Ruf.

Sandra Kooke

De positie van Beatrix Ruf als directeur van het Stedelijk Museum is onhoudbaar geworden, nu is gebleken dat zij eigenaar is van een kunstadviesbedrijf. Dat zeggen kunstadviseurs in reactie op het bericht, vorige week in NRC Handelsblad, dat Ruf naast haar baan in 2015 ruim vier ton winst maakte als kunstadviseur. “Als ik in haar schoenen zou staan, zou ik de eer aan mezelf houden,” zegt kunstadviseur Gerard de Kleijn, die tot vorig jaar directeur-bestuurder van Museum Gouda was en tot 2015 voorzitter van de Amsterdamse Kunstraad. “Een directeur van een museum kan geen nevenfunctie in advieswerk hebben, want je hebt de schijn altijd tegen,” zegt kunstadviseur Willem Baars.

Ruf is directeur van de bv Currentmatters, aldus NRC Handelsblad. In die functie adviseerde zij ook bruikleengevers van het museum, aldus die krant. In de jaarverslagen van het Stedelijk is de nevenfunctie niet te vinden. Bij haar aanstelling in 2014 heeft ze afspraken gemaakt met de voorzitter van de raad van toezicht, Alexander Ribbink. Nevenfuncties mochten haar baan van directeur niet in de weg zitten.

Onduidelijkheid

Maar nu roept de dubbele functie vragen op. De opvolger van Ribbink, Ferdinand Grapperhaus, die sinds deze maand de nieuwe voorzitter van de raad is, gaat de afspraken de komende weken evalueren. Subsidieverlener Amsterdam wil snel in overleg met directie en raad van toezicht om de onduidelijkheid uit de wereld te krijgen, aldus een voorlichter. Ruf zelf wil niet reageren op de ophef die is ontstaan.

In principe zijn de twee functies te combineren, aldus de Museumvereniging. Mits je zorgt voor transparantie en de raad van toezicht op de hoogte is. Ook volgens Gerard de Kleijn is volstrekte openheid tegenover de raad van toezicht en museummedewerkers een must. Maar Ruf handelt extra risicovol, vindt De Kleijn, omdat ze adviseert op een terrein waar ook haar museum zich op begeeft. “Ze wil immers haar museum niet in tradities opsluiten, maar ook de wereld van de galeries erbij betrekken.”

Kunstadviseur Willem Baars vindt het sowieso niet kunnen dat een directeur van een museum kunstadvieswerk doet. “Ik ga ervan uit dat ze integer is, maar je hebt altijd de schijn van belangenverstrengeling tegen. Een directeur van een museum mag geen vragen oproepen.”

De Kleijn vindt de grootste fout dat er geen openheid is geweest. “Het niet melden van een nevenfunctie is een doodzonde. Dat ze niemand te woord wil staan, is een zwaktebod. Als ik in haar schoenen stond, zou ik de eer aan mezelf houden en opstappen.”

Het ANP meldt dat Ruf dinsdag opstapt. Haar vertrek wordt naar verwachting dinsdagmiddag op een persconferentie bekendgemaakt. Het besluit zou maandagavond zijn genomen tijdens een vergadering van de raad van toezicht van het Stedelijk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden