Krim-collectie blijft voorlopig in Nederland

null Beeld Facebook.com/allardpiersonmuseum.
Beeld Facebook.com/allardpiersonmuseum.

De betwiste Krim-collectie die op dit moment in het Amsterdamse Allard Pierson Museum te zien is, blijft voorlopig in Nederland. Oekraïne en musea op de door Rusland geannexeerde Krim eisen de collectie op, maar het museum heeft besloten nog geen keuze te maken naar wie de objecten gaan.

Moskou en Kiev ruziën over wie de objecten krijgt. Het museum heeft woensdag laten weten dat het een uitspraak van de rechter of een arbiter afwacht, of overeenstemming tussen de partijen. Die beslissing is genomen na uitgebreid juridisch onderzoek in de volgens het museum 'unieke en ingewikkelde zaak'.

Volgens het Allard Pierson Museum is het vrijwel zeker dat de benadeelde partij een claim indient, als de collectie aan één van de eisers wordt overgedragen. Het museum wil dat risico niet lopen. Tot er wel duidelijkheid is, zullen de kostbaarheden veilig worden bewaard.

Getouwtrek
De kostbare voorwerpen van de tentoonstelling 'De Krim, goud en geheimen van de Zwarte Zee' zijn uitgeleend door musea op de Krim. Het getouwtrek ontstond toen Rusland in maart de Krim van Oekraïne afpakte. Sindsdien eist zowel de Oekraïense regering in Kiev als Rusland de waardevolle spullen op.

De collectie, die bestaat uit onder meer een gouden zwaardschede, een pronkhelm en talloze juwelen, is nog te zien tot en met 31 augustus in het Allard Pierson Museum.

Advocaten inzetten
Rusland maakte begin juli bekend dat het advocaten inzet om Nederland ertoe te bewegen de Krim-collectie aan Rusland te geven. De Russische minister Vladimir Medinski van Cultuur liet weten dat een gerenommeerd advocatenkantoor is ingehuurd. 'Het zal onze belangen verdedigen als het tot een geschil komt, maar we hopen dat het nooit zover komt.'

Volgens Medinski is de collectie overgedragen onder een rechtstreekse overeenkomst tussen Nederland en de musea op de Krim.

Het ministerie van cultuur van Oekraïne stelt echter dat de objecten staatseigendom zijn, en geretourneerd moeten worden aan Kiev.

Een stuk uit de Krim-collectie van het Allard Pierson Museum Beeld Allard Pierson
Een stuk uit de Krim-collectie van het Allard Pierson MuseumBeeld Allard Pierson
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden