Kosten concertkaartjes rijzen de pan uit

null Beeld ANP
Beeld ANP

Concertkaartjes zijn in 30 jaar tijd in verhouding snel duurder geworden. De prijzen van vooral grotere shows zijn onevenredig hard gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van het ANP en Sargasso.nl.

Het blijkt dat vooral de prijzen van concerten van de toonaangevende artiesten veel sterker zijn gestegen dan je op basis van de inflatie zou mogen verwachten. Gecorrigeerd voor inflatie kostte een kaartje voor een concert van een grote naam als Queen eind jaren 70 zo'n 30 euro. Tegenwoordig wordt voor concerten van Lady Gaga en Madonna rond de 100 euro gevraagd.

Inkomsten artiesten
Daarbij moet worden opgemerkt dat die stijging vooral te zien is na 1995. Daarvoor stegen de prijzen elk jaar slechts lichtjes. Volgens een woordvoerster van Mojo Concerts ligt de verklaring voor een deel bij een veranderd inkomstenplaatje voor artiesten. 'Vroeger haalde een artiest 75 procent van de inkomsten uit albumverkoop. De rest kwam uit merchandise en concerten, die vaak puur ter promotie waren'. Maar sinds de opkomst van downloadsites als Napster en Kazaa kelderen de albumverkoopcijfers en dus groeit het belang van concertopbrengsten.

Opvallend is dat de prijs voor kleine concerten helemaal niet zo sterk is gestegen. Na een inflatiecorrectie zou een kaartje voor de toen net doorgebroken Blondie ruim een tientje kosten in 1978. Een concert van bands als Kosheen of Owl City kost nu tussen de 15 en 20 euro.

Grote shows
'De artiesten, managers en agenten bepalen wat een concert moet kosten. Dat hangt voor een groot deel samen met de grootte van de productie en de grootte van de crew. Bij grotere shows gaat daar veel meer geld in zitten dan bij een clubtour. En dus wordt ook de prijs hoger', legt de woordvoerster van Mojo uit.

Ook speelt de grootte van de zaal mee in de prijs. 'Madonna speelde laatst in de Ziggo Dome. Dat is een wat kleinere zaal dan bijvoorbeeld het Boudewijnstadion in België, waar zij speelde. Ook dat maakt de prijs hoger. Maar over het algemeen zijn de prijzen in Nederland gemiddeld of hetzelfde of zelfs iets lager dan in omringende landen.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden