Review

Kopers, kijkers en schoffelaars

Grofweg zijn tuinbladen in te delen in twee groepen: je krijgt er een goed humeur van, of een slecht humeur. Een slecht humeur krijg je van rozengeur-en-maneschijnbladen. De kleurige foto's van harmonieuze tuinen en rijkbloeiende planten moeten de lezer inspireren of bekoren. Het effect is averechts, althans op deze lezer. Die wordt er hebberig van. En afgunstig: de gefotografeerde tuinen zijn altijd groot, zonnig, mooi en zo te zien gaat het de stralend lachende eigenaar heel gemakkelijk af.

Home and Garden (tijdelijk 2,99 euro, normaal 3,99 euro, de prijs is al irritant) is een slecht-humeurblad. Het is de nieuwe versie van het maandblad 'Mijn Tuin' (dat 3,85 euro kostte). Home and Garden gaat volgens de hoofdredacteur over veel meer: reizen, voeding, dierverzorging, landelijk wonen en landelijke keukens (wat zou dat zijn - een kampvuur?) Het is een blad vol gebakken lucht, met gelukkige gezinnetjes en met zinnen die in puntjes eindigen: 'Dat subtiele vleugje parfum van een sering op een avond in mei.....'. De koopwaar wordt overdadig aangeboden, alsof het een postordercatalogus is. Een tuinliefhebber heeft niks aan Home and Garden. Wie houdt van kopen en van stileren - een oude eiken tafel met gummilaarzen, een verweerd stoeltje naast een pot met hosta, dat werk - kan zijn hart ophalen.

Voor een goed humeur: BBC Gardeners' World (6,90 euro) een Engelstalige uitgave van het tv-programma. Het blad heeft een gevarieerde inhoud. Er zijn grappige stukjes, zoals over vogelliefhebber Mike Madden. Die knutselde een hoed met een dakje, waarop hij vogelvoer strooide. Hij was nog maar net aan het wandelen, toen een eekhoorn een harde landing maakte op de hoed. Mike Madden ging plat en zit nu thuis met zweepslagklachten.

Zo'n verhaal doet het goed op de zaadruilavond van de tuinclub. Gardeners' World voelt zich niet te deftig voor ingezonden foto's van rare wortels of een lief roodborstje. Er is veel praktische informatie, over plantenbakken, moestuinen en vijveraanleg en over hoe de tuinier zijn rug kan sparen. Er zijn productonderzoeken, vragen van lezers (waarom bloeit mijn oleander niet? Antwoord: misschien te koud overwinterd en geef hem wat voeding) en 'kijkjes' in andermans tuinen. Er zijn lezersaanbiedingen waar je wat aan hebt, zoals zaad en snoeigereedschap. In de rubriek 'What's in a name', over plantnamen, lezen we dat Lathyrus 'Sir Cliff' is vernoemd naar Cliff Richard, de 'Peter Pan of Pop'. Het blad is overal in Nederland verkrijgbaar, helaas niet in vertaling.

De rest van de bladen zit ertussenin. Het seizoen in de tuin is nog maar net begonnen en de bladen bezingen de voorjaarsbloeiers, en onthullen de kunst van het snoeien.

Het deftige tijdschrift Onze Eigen Tuin (3,85 euro) - 'tuinieren met gevoel en verstand', opgericht door Mien Ruys en Theo Moussault, is een van de aardige. De artikelen zijn informatief en aangenaam geschreven. Rita van der Zalm schrijft er in, en Jo Cuypers, over alledaagse tuinzorgjes: Wie in het najaar is bezweken voor de 'lentebeloften' van de bollen, oftewel zich suf heeft gekocht, zit na de bloei met de resten. Het loof van de sneeuwklokjes, narcissen en tulpen oogt niet fijn. Niet afknippen, zegt Cuypers. Haal ze met bol en al uit de grond, laat ze afsterven, om ze daarna weer te planten. Of plant ze in het najaar in bakken, die je weg zet na de bloei. Het deftige dameskarakter blijkt in de rubriek 'Sub Rosa' met de briefwisseling van Zépherine en Meg: 'Dus ging ik met mijn handgesmede Sneeboerschepje en een paar bloempotten sneeuwklokjes uitscheppen in de tuin.'

Praktisch is Tuinieren (nu 2,55 euro, normaal 3,40). Veel foto's van doe-dingen, met handen in de aarde, maar ook van mooie bloemen en planten. De tips zijn kort en krachtig: 'Dahliaknollen plant u heel ondiep' of: 'Juist in het voorjaar kan de grond van planten in pot zo uitdrogen dat de planten er blijvend schade van ondervinden'. Opwindend is het artikel over snoeien. De kop krijgt de hoofdprijs: 'Rozen snoeien? Hoe korter hoe beter!', net als het foto-inzetje onder de kop: Fout Gesnoeid! en daarnaast: Goed Gesnoeid! Op de foto een gesnoeide tak met een rafelige rand en op de andere foto een tak met een 'mooie gladde snoeiwond'. Voor gevorderde tuiniers is het te simpel, maar de gemiddelde schoffelaar leest graag over wat hij goed doet, of kan verbeteren.

De cursus Succesvol Tuinieren met Rob Verlinden is toe aan deel 26 (3,60 euro). Dat blad is voor beginners en legt uit hoe je moet planten, bloemperken aanleggen en de regenton decoratief kunt afschermen. De tv-tuinman Rob Verlinden geeft veel 'Rob-toptips': 'Salie is gemakkelijk te kweken als u de planten goed verzorgt, zo niet dan gaan ze snel dood'. Het grootste risico van dit blad, is dat overal 'Robtuinen' zullen verrijzen, met de voorgeschreven decoratieve regenton en bloemperken, precies gelijk aan die van de buren.

Groei en Bloei (4,20 euro) houdt ook van de praktijk: stap voor stapfoto's zaaien en snoeien en bloemschiktips. Het blad doet niet aan mode; de lobelia, narcis en vruchtenbomen krijgen er net zoveel aandacht als de buxus. Er zijn geen opdringerige lezersaanbiedingen en wie een abonnement neemt, wordt ook lid van de tuinclub. Het maandblad Bloemen en Planten (3,60 euro) heeft deze maand een hortensiabijlage en is verder een rommelig geheel van tips, foto's en weinig verrassende onderwerpen als de vijver, de schoonheid van de passiebloem en de strijd tegen de mol.

Het glanzende blad Tuin exclusief (7,50 euro) valt in de afdeling kijken en kopen. Het blad bevat mooie foto's, van lelietjes-van-dalen, rododendron en magnolia en heeft vooral veel advertenties van winkels met teakhouten meubelen. In samenwerking met makelaars worden huizen aangeboden met een bijzondere tuin. Het makelaarsjargon krijgt de vrije ruimte: 'De wintertuin is voorzien van diverse halogenen verlichtingsgroepen die de tropische beplanting en sfeer op unieke wijze uitlichten'. We lezen over tuinen en parken met watervallen, vijverpartijen bosvennen en wandelpaden en willen nog maar één ding weten: zullen we dit jaar in de bloembak gemengde viooltjes zetten, of primula's?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden