Kookboeken

Kookboeken voor onder de kerstboom

Dit jaar kwamen honderden kookboeken uit, samen met thrillers en voetbalboeken nog steeds het best verkopende genre. Veel kookboeken waren gericht op gezond eten of kwamen van bekende chefs. Dana Ploeger koos er twintig uit, als cadeau, mooi om naar te kijken, gezond of gewoon: voor de heb.  

Donna’s kerstboek

Zes miljoen kookboeken verkocht ze al wereldwijd, maar van Donna Hay krijg je nooit genoeg. Dit kerstkookboek helpt je aan een spectaculair kerstdiner, waar niemand van de familie over gaat zitten zeuren. Het heeft handige stap-voor-stap-handleidingen – met foto’s – voor iets ingewikkelds, zoals gevulde varkenslende. Maar het kan ook eenvoudiger met kalkoenborst in prosecco.

‘Kerst – het kookboek’, Donna Hay, Spectrum, € 24,99

Borrelen maar!

Tijdens de feestdagen wordt er druk geborreld overal. Susan Aretz van Smulpaapje.nl kwam dit najaar met haar derde boek ‘Borreltijd’. Voor haar zit altijd de vijf in de klok. Geheel volgens de laatste Instagram-trend maakt ze borrelplanken die uw feestje compleet maken. U hoeft bij die planken natuurlijk geen alcohol te drinken, er staan tips in voor cocktails én mocktails .

‘Borreltijd’, Susan Aretz, Nieuw Amsterdam, € 20,99

Kinderbakboek

Handen wassen en bakken maarrrrr! Met het kinderbakboek moet dat lukken voor de feestdagen. ‘Heel Holland Bakt’-winnaar Rutger van den Broek en kinderboekenschrijver Mark Haayema maakten samen dit koddige boek vol recepten, smakelijke verhalen en gekke gedichten. Van rozijnenbollen tot kerstkransjes. Voor beginnende bakkers vanaf 6 jaar, maar hulp van een ouder, opa of oma is wel handig – en gezellig.

‘’t Verrukkelijke kinderbakboek’, Rutger van den Broek & Mark Haayema, Rubinstein Publishing, € 22,99

Koken met Vjèze Fur

Om uw puber aan het koken te krijgen deze feestdagen is dit boek wellicht een tip. Freddy Tratlehner, beter bekend als Vjèze Fur, van o.a. de Jeugd van Tegenwoordig en zijn Insta-vlogs, maakte dit hilarische over the top kookboek. Met recepten als ‘pasta met dingen die niet lijken te kloppen’. Maar laat je niet door alle gekkigheid foppen, de recepten zijn bloedserieus. Kijk om in de stemming te komen nog even wat lollige Instagram-filmpjes van Fred.

‘Lekker Fred’, Freddy Tratlehner, Carrera Culinair, € 25

Van kop tot staart

Nose to tail eating noemen de schrijvers van dit vuistdikke kookboek het. Ofwel alles wordt gebruikt, niets verspild. Hiermee werden de chefs van restaurant St. JOHN in Londen bekend. Dat levert bijzondere gerechten op als geroosterde mergpijpjes met peterseliesalade, gesmoorde pens en gegrild runderhart met biet en gepekelde walnoten. Voor de wat ambitieuzere kok.

‘St. JOHN – het kookboek’ Fergus Henderson & Trevor Gulliver, Fontaine Uitgevers, € 35

Culinaire reis

Reisjournalist Caroline Eden trok in haar eentje door het gebied van de Zwarte Zee. Ze tekende er de verhalen op van de dorpjes, steden (zoals Odessa en Istanbul) en bewoners aan de hand van hun kookkunsten. Eenvoudige, maar bijzondere gerechten. Zoals de bedtijdsnack van pompoen, suiker en citroen met een room van tahin en crème fraîche.

‘Zwarte Zee’, Caroline Eden, Luitingh-Sijthoff, € 27,50

Makkelijk Frans

Hoezo in de stress schieten van de geraffineerde Franse keuken? Absoluut niet nodig met het nieuwste (14de!) kookboek alweer van onze eigen Karin Luiten. Vrolijk beschreven en vol persoonlijke kiekjes laat ze zien dat het prima kan: makkelijk Frans koken. Handig zijn de menutips voor een feestdiner, zondagse lunch of boerenmaaltijd. Een heerlijk boek tussen al die ingewikkelde culinaire gezonddoenerij.

‘De makkelijke Franse keuken’ Karin Luiten, Nieuw Amsterdam, € 27,99

Gouden kookboek

“Vanja is de Lady Gaga van de kookwereld”, riep Miljuschka Witzenhausen over het boek ‘Indorock’ van schrijfkok Vanja van der Leeden. Nu eens geen emo kookboek over een familiehistorie – haar Indische oma kon niet eens koken – maar een mooie persoonlijke zoektocht, die resulteert in de Indokeuken 2.0. Ze maakt er het liefst amok, zegt ze in het voor-woord. Ze laat liever de Indonesische keuken rocken. Vol klassiekers in zeer hippe jasjes.

‘Indorock’, Vanja van der Leeden, Nijgh & Van Ditmar, € 34,99

Marokkaanse topkok

Voor de iets meer ervaren kok is ‘Najat’ een prachtig cadeau voor onder de boom. Zeker als je een voorliefde hebt voor de Marokkaanse keuken. Najat Kaanache, de vooruitstrevende topchef, begon met koken in ons land en heeft sinds 2016 haar eigen restaurant Nur in Fez. Zij maakte dit wonderschone debuut, dat je laat watertanden bij het zien van de waanzinnig gestileerde foto’s: doe dat maar eens na. Niet alle recepten zijn even eenvoudig, maar de soepen, zoals de bekende harira met linzen en kikkererwten en veel kruiden, moet lukken.

‘Najat’, Najat Kaanache, Luitingh-Sijthoff, € 34,99

De nieuwe Jamie

Hij is nog niet zo bekend in Nederland, maar wat mij betreft is dit de nieuwe Jamie: de Ierse kok Donal Skehan. In zijn zesde kookboek alweer, ‘Meals in minutes’ komt hij de wens van veel mensen tegemoet: lekker, maar vooral razendsnel koken. Vol eenpans- en ovengerechten. Hij schreef dit boek omdat hij zelf in tijdnood zat: met een baby op komst en een verhuizing naar Los Angeles. Tja, dat krijg je ervan. Prima boek dus voor druk-druk-druk-types. U kent ze wel!

‘Meals in minutes’, Donal Skehan, Nieuw Amsterdam, € 25,99

Voor drukke moeders

‘Doe effe gezond’ is niet geschreven door fitgirls, maar door de degelijke diëtisten Monique en Marjolein uit het Westland. Zij willen moderne, drukke vrouwen met een gezin helpen gezonde keuzes te maken – zonder verstrikt te raken in tegenstrijdige dieetadviezen. Het draait allemaal om bewust eten, niet om diëten. Dat doen de twee met makkelijke weekmenu’s, die je beloven toch die extra kilootjes kwijt te raken. Het boek staat vol snel te maken kidsproof recepten.

‘Doe effe gezond’, Monique Ammerlaan en Marjolein van Dop, Lev., € 20,99

Groen op de grill

Niks lappen vlees op de barbecue, maar groenten. Welmoed Bezoen, eigenlijk patisserie-chef, kwam dit jaar met haar boek ‘Gloeiend Groen’ vol bizar lekkere groentegerechten voor op de grill. Wij kunnen niet wachten om haar radicchio met burrata, balsamico en honing op de barbecue te gooien. Hier geen met kipsaté, maar spiesjes met koddige spruitjes en een sausje van munt en Pecorino. Zo kan het dus ook.

‘Gloeiend Groen’, Welmoed Bezoen, Nijgh Culinair, € 22,50

We love groente

Hoewel de vega en vegan boeken inmiddels niet aan te slepen zijn, is ‘We love groente’ toch een fijne aanvulling. Lekker overzichtelijk ingedeeld onder de titels: Starten of sharen, Snel iets op tafel, Familiefavorieten, Restjesdag, Borrelvoer of Snoepgroenten. Vol invloeden uit de multiculturele samenleving: van dahl tot raita, alle smaken komen erin voor. Een heerlijke, groene aanvulling op het dagelijks menu.

‘We love groente’, Janneke Vreugdenhil, Podium, € 27,50

Opnieuw in de roos

We kunnen nuffig doen dat hij niet culinair genoeg is of dat het hippe Ottolenghi-sfeertje ontbreekt. Ach wat, wij blijven fan van Jamie. Zeker met zijn nieuwe ‘Veg’ duiken we met alle liefde voor uren in de keuken. Dat hoeft overigens niet, de meeste recepten zijn in een redelijk snel klaar. Met dit boek, waar hij 8 jaar over deed, heeft hij zijn flair weer terug. Zoals alleen Jamie dat kan: lekker, toegankelijk en het mislukt nooit. Mijn 17-jarige toverde de tasty vegan lasagne met salie op een dinsdagavond op tafel. Alleen daar al om.

‘Veg’, Jamie Oliver, Kosmos, € 29,99

Vegan feelgood

Dit is alweer het derde boek van de trendy Sanne van Rooij, die je wellicht kent van Instagram via @livingthegreenlife, waar ze recepten deelt die passen bij een veganistische leefstijl. Haar boeken zitten vol Insta-hipness: lekker glossy en vol tips over self love en easy living, zoals een echte millennial betaamt. De recepten komen uit de mediterrane keuken. La dolce vita dus, maar dan met chiazaad.

‘Easy Vegan Feelgood’, Sanne van Rooij, Kosmos, € 21,99

Koken met La Loren

Deze klassieker kwam dit jaar in gebonden editie uit. De eerste versie uit 1971 is enigszins gemoderniseerd, maar niet teveel gelukkig, want de uitspraken van de inmiddels 84-jarige actie Sophia Loren kunnen nog prima. Zo juicht ze ‘culinaire therapie’ toe: laat vooral de man eens koken. Verrukkelijk. Net als haar gerechten: lekkere klassiekers als Vitello tonnato of Parmigiana uit de keuken van de Italiaanse mama. Uiteraard met foto’s van La Loren, die vol glamour wat pizzadeeg uitrolt.

‘Koken con amore’, Sophia Loren, Luitingh-Sijthoff, € 21,99

Maison Mari

In deze dikke pil (568 pagina’s!), vindt u per maand diverse seizoensmenu’s, in totaal wel 54 stuks, met groente en fruit in de hoofdrol. Volgens Maris gaat het namelijk niet om vegetarisch koken, maar om lekkere gerechten waarbij je toevallig geen vlees of vis gebruikt.

‘Maison Mari’, Mari Maris, Carrera Culinair, € 39,99

Chocolaterie

Hidde de Brabander, meesterpatissier en meer bekend van 24Kitchen, voelt zich niet verantwoordelijk voor enige vorm van verslaving na het eten van zijn lekkernijen. Met die disclaimer excuseert hij zich alvast voor zijn goddelijke chocoladekunstwerken. Dit boek is niet voor beginnende bakkers, zelfs patissiers in opleiding moeten bij de les blijven. Maar wat een spektakelstukken als resultaat.

‘Chocolaterie’, Hidde de Brabander, Kosmos, € 39,99

Mediterraneo

Mocht u soms denken dat pizza oorspronkelijk uit Napels komt? In Mediterraneo laat kookboekenvertaler Jacques Meerman zien dat het allereerste pizza-achtige recept in het middeleeuws-Syrisch kookboek ‘Wusla’ stond. Meerman trekt aan de hand van beroemde reizigers rond de hele Middellandse Zee in de Middeleeuwen. Vol verhalen, informatie en recepten.

‘Mediterraneo’, Jacques Meerman, Ambo/Anthos, € 24,99

Vrouwvolk

Dit kunstkookboek is een ode aan veertien bekende vrouwen, zoals Marie Antoinette, Frida Kahlo of Julia Child en wat zij kookten en aten. De Noorse makers, een foodstylist en foodfotograaf, speelden hun rolmodellen na in historische, soms hysterische settings. Het boek bevat honderd recepten, die je allemaal wilt maken, zoals Frida Kahlo’s Mexicaanse koekjes, Yorkshire puddings van Jane Austen, peperkoekjes van Astrid Lindgren of de IJslandse vissoep van zangeres Björk.

‘Vrouwvolk’, Pfeffer Gjengedal & Iga Pérès, Nijgh & van Ditmar, €39,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden