Review

Kookboeken voor Donald Ducken

'Het Nieuwe Ik Kookboek' door Anne Marie Reuzenaar, uitgever De Culinaire Boekerij, ¿24,90.

ALMA HUISKEN

De omschrijving is van auteur Renate Dorrestein, die al zo'n zes jaar ME-patiënte is. ME'ers, als ook mensen die lijden aan hypoglykemie, candidiasis en andere voedselallergieën, dienen ingewikkelde diëten te volgen, die veel boodschappenrondjes langs speciale voedingswinkels vereisen. En juist de puf daartoe ontbreekt ze ten enen male. Ze springen niet fris op de fiets om nog even dat pak vergeten glutenvrij meel te halen. Konden ze dat maar. Maar stel dat alle boodschappen in huis zijn, hoe maak je dan in vredesnaam van een streng dieet een lekkere maaltijd, drie keer per dag? De chronisch diëters snakten naar een eigen kookboek.

Het warme welkom dat het in 1994 verschenen Heden Ik Kookboek van Anne Marie Reuzenaar ten deel viel, werd bij gebruik ietwat getemperd door de voor sommigen relatieve ingewikkeldheid van de receptuur - helaas te veel handelingen, dus stomweg te vermoeiend. Vooral als je geen keukenprinsesje bent, maar eerder een Donald Duck aan het fornuis, zoals een ME-lijdster zichzelf treffend omschrijft. (Gek dieet overigens: dure St. Jacobsmosselen of handgeplukte biologische olijven vormen geen bezwaar, maar een eenvoudige bruine boterham met kaas, die combi waarop iedereen kan terugvallen als je het écht niet meer weet, mag juist niet. Evenmin als een sappig handpeertje of een pittige espresso. En dat is nog maar het topje van de ijsberg; ijs mag ook niet).

Terug naar het Heden Ik Kookboek, dat ondanks het geschetste minpuntje de winkel uitvloog en de auteur aanzette tot het schrijven van een vervolg, met de malle titel Het Nieuwe Ik Kookboek, en zie: het lijkt wel of voedingsdeskundige Reuzenaar nu wat speelser durft te opereren en een receptuur presenteert die minder ingewikkeld maar smakelijker oogt. In plaats van die al te degelijke schotels in het eerste werkje, is het nu smullen geblazen, ook voor niet-diëtende meeëters. Bij de voorgerechten vallen zalmterrine en wijtingsoep op, bij de hoofddis vonden we een prima lamscurry of die fraaie klassieker pasta-met-walnoten-en-peterselie en voor toe schuiven we graag aan bij rijstpudding of luchtige bosvruchtentaart. De slimme voedingstabel is een tweede bewijs van de grotere eenvoud en toegankelijkheid. Ook voor kookamateurs.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden