BoekrecensieKookboek
Kookboek ‘Mi casa Peru’ laat zien dat de Peruaanse fusion keuken niet voor watjes is
De meest smaakvolle gerechten ontstaan veelal per ongeluk. Door het vervangen van een geijkt ingrediënt of door tijdgebrek. Dat laatste overkwam Pedro Solari Delgado uit Peru, die vorig jaar overleed op 97-jarige leeftijd. Hij was 12 toen hij zijn moeder hielp met de lunch. In die tijd werd de rauwe vis voor de ceviche nog urenlang gegaard.
Maar Pedro zag hun gasten al binnenkomen en marineerde de vis vijf minuten met limoensap, uien, zout en natuurlijk ají limo’s: chilipepers – Peru kent zo’n 350 soorten. Zo werd de razend populaire ceviche van nu geboren, schrijft de Nederlands-Peruaanse Katinka Lansink Dodero in haar Mi Casa Peru.
Een zeer gevarieerd en interessant kookboek dat recht doet aan de populaire Peruaanse fusion keuken met invloeden van Inca’s, Spanjaarden, Fransen, Italianen en Japanners. Met veel vis en zeevruchten. Leuk om te merken dat de auteur haar eigen fusion erin heeft verwerkt: haar vongole maakt ze met Hollandse kokkels – duurzaam en goedkoper. Ook nu weer flink wat rode peper: de Peruaanse keuken is niet voor watjes.
Katinka Lansink Dodero
Mi Casa Peru
Uitg. Luitingh-Sijthoff;
223 blz. € 25,-