BoekrecensieKoningskind

Koningskind heeft de sfeer van een historische roman en een sprookje

Nieuwe jeugdroman van Selma Noort brengt de tijd van koning Salomo tot leven.

Een fascinatie voor het bijbelverhaal over het Salomonsoordeel bracht schrijfster Selma Noort in Israël, de Palestijnse gebieden en Jordanië. Daar vond ze het decor voor haar fonkelende jeugdroman Koningskind die tot de beste boeken uit haar omvangrijke oeuvre behoort.

Het bijbelverhaal vertelt over twee vrouwen die allebei beweren de moeder van een zuigeling te zijn. Aan koning Salomo het verzoek te oordelen wie de echte moeder is. Hij geeft opdracht het kind in tweeën te hakken, waarop een van de vrouwen dit probeert te verhinderen. Zij moet dus de echte moeder wel zijn.

Koningskind beschrijft meeslepend, vanuit een klassiek aandoend, alwetend perspectief, wat er aan dit moment vooraf is gegaan en heeft zowel de sfeer van een historische roman als van een sprookje. Details uit het verhaal ontleent Noort aan de Bijbel – de bouw van de Tempel van Salomo, de moord op zijn broer Adonia – maar het grootste deel is aan haar rijke fantasie ontsproten.

Het boek opent spectaculair met de bevalling van Lydia (15), die in een bron staat “zodat de roofdieren haar bloed niet zouden ruiken”. Negen maanden eerder is ze verkracht door koning Salomo, die berucht is om het ‘bezoeken’ van vrouwen in de omgeving. Lydia noemt de dochter die ter wereld komt Zissel. Het meisje heeft de opvallende groene ogen van haar vader, een onvolgroeid handje en kan niet praten. “Reigerpoot! Zwijgerpoot! Koningskind!” roepen de dorpskinderen haar de jaren erop na.

De moederliefde van Lydia krijgt mooi reliëf door hoe ze Zissels gebreken omarmt en later ook een ontsnapte, tot slaaf gemaakte jongen in haar gezin opneemt. Dat maakt het extra hartverscheurend als Zissels pasgeboren halfbroertje wordt geroofd door edelen uit de stad.

Zissel, de intrigerende hoofdpersoon, maakt een aansprekende ontwikkeling door: haar stiefvader adviseert haar van haar zwakte (de stomheid en onvolgroeide hand) haar kracht te maken. Zodra ze dat doet, krijgt ze een beslissende rol in het bloedstollende complot rond haar geroofde broertje, dat haar zelfs aan het hof van Salomo brengt.

Noort schrijft heerlijk vloeiend, sfeervol en zintuiglijk: “De najaarsregens kwamen en het geluid ervan vulde hun oren. De aarde gorgelde, pruttelde en slurpte (…)” of, akelig: “Ongerustheid knaagde in haar buik als een rat in het riet aan een eendenkuiken.” Zo komt de tijd van koning Salomo, maar vooral die van Zissel en haar familie beeldend tot leven.

Selma Noort
Koningskind
Ill. Selma Noort
Leopold; 255 blz. € 16,99. Vanaf 12 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden