Kok heeft 'enorm veel emotie en bevlogenheid achter de kiezen'/Weekbladen

De weekbladen zoeken het in dit net begonnen jaar vooral in politieke onderwerpen en beschouwingen. Politici die Den Haag zijn ontvlucht doen hun zegje en er worden kritische noten gekraakt over het tweede paarse kabinet.

Fred Lammers

Vrij Nederland laat Jacques Wallage aan het woord over zijn nieuwe functie als burgemeester van Groningen. Hij heeft zich 'nog nooit ergens zo welkom gevoeld' als daar. Wallage bekent achteraf Wim Kok duidelijk te hebben gemaakt dat hij alleen voor Groningen de Tweede Kamer wilde laten schieten.

Zijn taak als eerste burger daar vergelijkt hij met het mannetje met het oliekannetje dat af en toe een druppeltje in de gemeentelijke machine moet gooien. Over Den Haag zegt hij: “Iedereen kijkt altijd naar de clowns, maar het gaat om het circus. De clowns zijn van beperkte betekenis. Er zijn dingen in de politiek, die groter zijn dan jezelf.”

Praten over de landelijke politiek kan hij toch niet laten. Over Paars II is Wallage somber, omdat volgens hem de richting ontbreekt.

“Het kabinet deinst terug voor het grote concept. De maakbaarheid moet terug. Je kunt in Den Haag geen ruimtelijk ordeningsbeleid voeren zonder dat je vertelt wat je werkelijk wilt. Dan verval je in termen als houtskoolschetsen.” Premier Kok heeft volgens Wallage 'enorm veel emotie en bevlogenheid, maar houdt het achter de kiezen'.

HP/De Tijd beschouwt de niet inspirerende start van het tweede paarse kabinet en stelt de vraag waaraan het ligt dat de kennelijk zo gewenste glans ontbreekt. Zelfs enkele leden van het kabinet beamen dat de huidige ministersploeg saai is. Het moet uiteraard anders dan Lubbers het deed, want de Partij van de Arbeid dient groot en sterk te blijven. Niemand durft nog te beweren dat dit gepeins Kok afleidt van het regeren, maar de schijn heeft hij tegen zich. Dat de rol van Lubbers nog niet is uitgespeeld, is duidelijk geworden door zijn terugkeer in de publiciteit via 'Buitenhof'. Wat Lubbers zei deed er niet toe, wel telde d t hij het zei.

HP/De Tijd gaat ook diep in op het omstreden lidmaatschap van prins Willem-Alexander van het Internationaal Olympisch Comité. De feiten wijzen uit dat het een louche gezelschap is. De prins is nog niet officieel geïnstalleerd en daar dient men hem ook voor te behoeden. Binnenkort zullen volgens het ex-kamerlid Marijn de Koning (D66) nog veel meer negatieve feiten aan het licht komen dan reeds bekend zijn. De Koning zat in de stichting die midden jaren tachtig probeerde de Spelen naar Amsterdam te halen. Zij kon er achter de schermen kijken. Premier Kok neemt een afwachtende houding aan nu stemmen opgaan om de kroonprins ervan te weerhouden deel uit te gaan maken van die club. De Koning: “Het had nooit zover mogen komen. Het Oranjehuis brengt zichzelf in gevaar. Als de adviseurs van de kroonprins nog enig verstand hebben zeggen ze nu: get out now! Waar zijn die mensen in hemelsnaam mee bezig geweest? Ze hebben gefaald. Ze hebben niet de moeite genomen het beest dat voor hen stond te analyseren.”

De kroonprins dreigt daardoor in een organisatie terecht te komen die op het punt staat verscheurd te worden door strafrechtelijke vervolgingen.

Elsevier komt met een aardige tegenhanger voor het zakelijke artikel over beleggen door in Engeland op spokenjacht te gaan. Op tienduizenden plekken is het daar niet pluis. Koploper is Pluckley in Kent, waar op duizend inwoners twaalf geestverschijningen zijn gesignaleerd.

De Groene Amsterdammer schenkt verlaat volop aandacht aan Karl Marx, van wie 151 jaar geleden het Communistisch Manifest verscheen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden