Bakkie Bach, met Klaartje van Veldhoven, Pepijn Meeuws, Mattijs van de Woerd en Renee Bekkers. Beeld Merlijn Doomernik
Bakkie Bach, met Klaartje van Veldhoven, Pepijn Meeuws, Mattijs van de Woerd en Renee Bekkers.Beeld Merlijn Doomernik

CultuurtipBakkie Bach

Koffie, koffie, lekker bakkie koffie

De Koffiecantate van Johann Sebastian Bach is eigenlijk een mini-operaatje. Sopraan Klaartje van Veldhoven en haar muzikale kompanen trekken er deze zomer mee door de buitengebieden.

Peter van der Lint

Met Bachs Boerencantate boekte sopraan Klaartje van Veldhoven in de zomer van 2020 een groot succes. Ze trad midden in coronatijd op bij boerderijen in buitengebieden. Een vervolg moest er komen, en dat is er nu: Bakkie Bach. De grote Johann Sebastian schreef namelijk nog zo’n leuke, niet-geestelijke cantate, de Koffiecantate (Schweigt stille, plaudert nicht, BWV 211).

Koffiedrinken, begin 18de eeuw overgewaaid uit Arabische contreien, was in Bachs tijd populair, maar niet onomstreden. De effecten bij langdurig gebruik waren nog onbekend. Toch waren er in het Leipzig van Bach al zo’n tien koffiehuizen. In het koffiehuis van Zimmermann kreeg Bach in 1729 de leiding over het ensemble Collegium Musicum. De Koffiecantate, een soort mini-operaatje, schreef hij vijf jaar later.

De slimme dochter krijgt uiteindelijk haar man, én koffie

Het Collegium Musicum van Van Veldhoven bestaat uit slechts een cello en een accordeon, zo ingezet dat het lijkt alsof er een heel orkestje speelt. Bariton Mattijs van de Woerd zingt de vader van de aan koffie verslaafde Liesje. Van hem moet ze de koffie laten staan, anders mag ze niet trouwen. De slimme dochter krijgt uiteindelijk haar man, én koffie.

De opera in pocketformaat wordt gezongen in de Nederlandse vertaling van Carel Alphenaar. De reizende muzikanten trekken vanaf 7 juli van koffiehuizen en buitenplaatsen naar boerderijen en terug. Van Rumpt naar Ransdorp en van Doldersum naar Zelhem.

Voor de volledige speellijst zie reneebekkers.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden