null Beeld

Filmrecensies

Knor vertelt waar de worstjes vandaan komen

Knor
Regie Mascha Halberstad
Met de stemmen van Hiba Ghafry, Kees Prins, Jelka van Houten, Loes Luca
★★★★

Remke de Lange

Ze wilde een puppy. En kreeg een big. Voor haar negende verjaardag krijgt Babs een huisdier waar haar ouders niet op zitten te wachten. Van een opa die ze niet eens kende. De stop motion animatiefilm Knor is een geestig avontuur over een meisje dat pal gaat staan voor een bijzondere vreemdeling.

Opa (stem van Kees Prinsen) is een man die met cowboyhoed, banjo en Amerikaans accent het rijtjeshuisbestaan van Babs op z’n kop zet. Zonder omhaal pikt hij het tuinhuisje in dat het meisje als haar domein beschouwde. Maar met zijn eigenaardige cadeau wordt hun band warmer. Van Babs’ ouders mag Knor blijven op voorwaarde dat ’ie uit de moestuin blijft en een puppycursus volgt.

Filmmaakster Mascha Halberstad bewerkte met bewegende poppetjes het jeugdboek De wraak van Knor van Tosca Menten, over een varkentje dat uit de buurt moet zien te blijven van een ambitieuze slager die wil deelnemen aan de worstwedstrijd van de eeuw.

Varkens zijn geliefde filmpersonages. Babe, Gunda, Pig: het zijn films waarin je je als kijker graag laat meevoeren door eigengereid geknor op vier korte pootjes. Knor is een aandoenlijk hoekig bewegend beestje dat voortdurend scheten laat en op de meest onhandige momenten poept. Dan heb je de jongere kijkers snel mee.

Knor.
 Beeld Jean-Pierre D'Hondt
Knor.Beeld Jean-Pierre D'Hondt

Toch heeft de film meer te bieden dan slapstick, malle achtervolgingen en sinistere momentjes. Complexe familiepijn bijvoorbeeld, die bijna achteloos langskomt in slim geschreven, nuchtere dialogen. ‘Ineens was hij verdwenen, en ineens is hij weer terug. Daar heb ik gewoon geen zin in’, zegt Babs moeder (stem van Jelka van Houten) over haar geëmigreerde vader. En natuurlijk relevante vragen, zoals: waar komen worstjes vandaan? Het mooie is: ook vegetariërs zullen Knor in de armen sluiten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden