null Beeld

De PodcastPronk

Knap gemonteerde, meeslepende podcast over oud-minister Pronk laat je niet (helemaal) somber achter

Iris Pronk

Bent u ook somber over ‘de toestand in de wereld’? De klimaatcrisis, de wooncrisis, de coronacrisis, de polarisatie, het opkomende populisme, de groeiende ongelijkheid? Ziet u het faliekant fout gaan – en weet u niet hoe al die complexe problemen ooit nog kunnen worden opgelost?

Dan verkeert u in dezelfde gemoedstoestand als theatermaakster Anouk Nuyens. In haar hoofd zitten alleen nog maar lijstjes van alles wat er misgaat. Ze wil dolgraag iets dóén om de wereld een beetje beter te maken, ze wil helpen, maar hoe en wie, met wat?

Als kind was Nuyens erg geëngageerd: haar spreekbeurten gingen over uitstervende diersoorten, smeltende ijskappen en verdwijnende jungles. Die praatjes eindigden steevast met de jaren negentig-slogan ‘Een beter milieu begint bij jezelf’.

Nuyens geeft niet op, ze wil op z’n minst begrijpen wat er zo fout gaat

“Dat geloofde ik toen écht”, vertelt Nuyens in Pronk, de podcast die ze voor De Correspondent maakte samen met Jacco Prantl. Ze geloofde echt dat alle kleine beetjes hielpen, dat we met z’n allen op weg waren naar een betere toekomst. Maar dat geloof is ze kwijtgeraakt. Nuyens geeft niet op, ze wil op z’n minst begrijpen wat er zo fout gaat. Daarvoor gaat ze te rade bij de 81-jarige oud-minister en voormalig PvdA-coryfee Jan Pronk, die ze jarenlang talloze malen bezoekt.

Haar ‘guilty pleasure’, zo noemt ze Pronk, want bij haar wakkere, feministische vriendinnen kan ze eigenlijk niet aankomen met een oude, witte man. Toch helpen Pronks analyses en anekdotes haar wel degelijk om een beetje grip te krijgen op de angstaanjagende, mondiale ontwikkelingen.

In de podcast blikken ze samen terug op de geschiedenis van de sociaal-democratie. Tussendoor zijn geluidsfragmenten gemonteerd van onder meer Joop den Uyl, de PvdA-leider uit de jaren zeventig. Erg leuk om zijn docerende, licht geaffecteerde stem weer eens te horen.

Lees gedichten

Zelf groeide Nuyens op in de jaren negentig, toen de PvdA de grootste partij was. Maar wat is er nu nog over van sociaal-democratische principes als: de sterkste schouders zullen de zwaarste lasten dragen? “Alles wat ik bereikt heb, is verdampt”, constateert Pronk, die in 2013 zelf zijn PvdA-lidmaatschap heeft opgezegd. Ook hij is pessimistisch, ook hij vindt de crises van nu groter dan die van vroeger.

Toch laat deze knap gemonteerde, meeslepende podcast de luisteraar niet (helemaal) somber achter. Nuyens en Pronk (die overigens geen familie is van de recensent) benadrukken de zachte kracht van de medemenselijkheid.

Heel fijn zijn de tien lessen die Pronk leerde van zijn politiek leermeester Den Uyl. Waaronder: “Hoe fascinerend politiek ook is, haal je inspiratie buiten de politiek zelf, bij de mensen om wie het gaat. En als die er even niet zijn: lees gedichten.”

De beste podcasts uit binnen- en buitenland, voor u beluisterd en gerecenseerd door de redactie van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden