TAAL

Klimaatzorgen leiden in elk geval tot uitbreiding van de woordenschat

Beeld ANP

Deze week staan het klimaat en de noodzaak tot verduurzaming weer eens op de agenda. 

De Nederlandsche Bank waarschuwde voor het risico van financiële schokken als er niet snel effectief klimaatbeleid wordt gemaakt en het IPCC maakte duidelijk dat er nu écht eens wat gedaan moet worden om de aardopwarming binnen de perken te houden. 

Geen woorden, maar daden dus. Want woorden (en uitdrukkingen) in verband met het klimaat en de verduurzaming van onze samenleving zijn er de afgelopen jaren al in overvloed bij gekomen. Zo verzesvoudigde het aantal samenstellingen met klimaat in de Dikke Van Dale tussen 2005 en 2015. En sindsdien hebben we er opnieuw tientallen klimaatwoorden bij gekregen. 

Serieuze termen als klimaattransitie en klimaatarmoede (armoede als gevolg van de maatregelen tot verduurzaming), maar ook kritische woorden als klimaatkwakzalver en klimaatrealisme. 

Trouw introduceerde dit jaar klimaatgunstig (‘hennep is klimaatgunstig’), terwijl in de Volkskrant het woord klimaatstappenteller debuteerde: een app waarmee je je CO2-voetafdruk kunt monitoren. Het is slechts een greep uit de tsunami van klimatologische neologismen. Die bestaat niet alleen uit samenstellingen met klimaat. Ook groene mobiliteit, gasloos bouwen, van-gas-losreligie, energieoffer, spookpaneel (niet-­geregistreerd zonnepaneel), excuus- en spijtpaneel hebben we aan de klimaatzorgen te danken, net als eco-elite (mensen die het zich kunnen permitteren om ecologisch verantwoord te leven) en salonduurzaamheid (het streven naar duurzaamheid dat mensen vooral met hun mond belijden).

Ook een prangende taalvraag? Mail naar tdb@taalbank.nl.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden