TaalTon den Boon

Klimaatverandering: moet dat woord niet worden vervangen door klimaatcrisis?

Beeld Trouw

Half mei maakte The Guardian een verandering in de huisstijl bekend: als het over de huidige klimaatverandering gaat, geeft de Britse krant voortaan de voorkeur aan climate crisis (klimaatcrisis) boven climate change (klimaatverandering). 

Climate sceptic (klimaatscepticus) wordt vervangen door climate science denier (klimaatwetenschapontkenner) en global warming (aardopwarming) moet plaatsmaken voor global heating (aardverhitting). De nieuwe termen sluiten volgens de krant beter aan bij de woorden van klimaatwetenschappers, beschrijven accurater de ecologische crisis waarmee de aarde wordt geconfronteerd en doordringen de lezers beter van de ernst.

De krant voert uiteenlopende argumenten aan voor de terminologische vernieuwing. Sommige zijn feitelijk en hebben betrekking op de woordbetekenis. Zo betoogt de krant dat klimaatverandering kan slaan op een geleidelijke en milde verandering, kortom op (onschuldige) fluctuaties en schommelingen in temperatuur. Dat past niet bij het tempo en de reikwijdte van de huidige veranderingen, want volgens deskundigen hebben we te maken met een klimaatomslag van ongekende proporties die catastrofale gevolgen kan hebben. 

Daarnaast gebruikt de krant een aan woordemotie ontleend argument. Zo hebben warm en opwarming een positieve bijklank, terwijl heet en verhitting eerder worden geassocieerd met onaangenaam. Aardopwarming klinkt daarom ten onrechte mild (misschien zelfs aangenaam), terwijl aardverhitting – in het Afrikaans is dit woord al courant – een veel negatievere bijklank heeft, die daarom passender zou zijn.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Lees hun bijdragen op trouw.nl/taal. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden