null Beeld Chantal Heijnen
Beeld Chantal Heijnen

Moeder & zoonChantal Heijnen en Lou

Klikklikklik in de auto

Wybo Algra

Als u goed kijkt, ziet u ze allebei: Chantal Heijnen (1976) en haar zevenjarige zoon Lou. Beroep: fotograaf. En ja, dat geldt voor hen allebei. Samen maakten ze het fotoboek Lou’s Summer, in die rare coronazomer van 2020. In New York, waar Heijnen sinds 2008 woont en werkt, huurden ze tijdens de lockdown een auto om veilig te kunnen ontsnappen aan de vier muren van hun kleine appartement in Harlem.

Rijdend door de uitgestorven straten raakte Lou gefascineerd door de fotografie, en spontaan vroeg hij zijn moeder om een oude camera. “Ik hoorde steeds maar klikklikklik achter me”, zegt Heijnen. Dat is de setting van deze foto: Lou op de achterbank van een auto, zijn moeder gespiegeld in het portierraam.

Het boek Lou’s Summer speelt zich zowel af in New York als in Nederland, waar het gezin tijdelijk naar terug verhuisde. Sindsdien fotograferen Chantal & Lou nog regelmatig. Samen kijken ze naar de wereld om hun heen en leggen die elk op eigen wijze vast. Lou vanuit een ongedwongen en fris perspectief, geïnspireerd door zijn moeders fotografische blik.

De komende maanden doen ze dat voor Tijdgeest. Nu is nog moeilijk te voorspellen hoe die maanden voor hen zullen verlopen, want na een periode van relatief veel vrijheid raakten de Verenigde Staten in december ook in de greep van omikron. Heijnen is documentair en portretfotograaf voor Europese en Amerikaanse media. Haar werk is persoonlijk en sociaal geëngageerd, wat voortvloeit uit haar eerdere loopbaan als sociaal werker bij Vluchtelingenwerk.

Chantal Heijnen, fotograaf in New York, en haar zevenjarige zoon Lou fotograferen de komende maanden momenten uit hun leven en elkaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden