Kleine Kasteel in Deurne telt wereldberoemde vrienden

Haro Hielkema

Museum de Wieger, Oude Liesselseweg 29, Deurne, www.dewieger.nl, tel. 0493-322930. Open: di t/m zo 12-17 uur, ook op Tweede Kerstdag; gesloten: ma, 24-25/12, 31/12, 1/1. Toegang: euro4 volw, euro2 65+/CJP, -16j gratis.

Van 1923 tot 1927 woonde Otto van Rees op het Kleine Kasteel in Deurne. Het was een korte maar ook bijzondere periode, omdat de kunstschilder in die tijd wereldberoemde vakbroeders in zijn huis ontving. Van Rees (1884-1957) was onder meer bevriend met Picasso, Mondriaan en Zadkine. Zij kenden de weg naar het in 1370 als residentie voor de Heren van Deurne gebouwde slot, en dat gold ook voor een aantal dada-kunstenaars.

Het Kleine Kasteel bestond aanvankelijk uit een toren met een kapel; naderhand werden vleugels aan de toren toegevoegd, legde de kapel het loodje en maakten de stallen plaats voor een woonbestemming. In 1944 is het kasteel gedeeltelijk verwoest door granaatvuur van de geallieerden. Enige jaren na de bevrijding werd het kasteel gekocht door Hendrik Wiegersma, huisarts in Deurne en landelijk bekend geworden door de boeken van Anton Coolen (’Dorp aan de rivier’) en Toon Kortooms (’Help, de dokter verzuipt’). Wiegersma was ook schilder en een vriend van Van Rees. De vader van onder meer dichter Friso (’Het tuinpad van mijn vader’) en glazenier Pieter, stapte in de traditie van Van Rees om buitenlandse kunstenaars op het inmiddels gerestaureerde kasteel te ontvangen, al bleef hij zelf wonen in huize ’de Wieger’. Na zijn overlijden is die woning ingericht als museum, onder dezelfde naam. In de kunstcollectie in ’de Wieger’ ligt het zwaartepunt op het interbellum, de periode tussen de beide wereldoorlogen.

Otto van Rees maakte een prachtig schilderij van het Kleine Kasteel in Deurne.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden