Kleine Beckmann-expositie

Met een bijzondere presentatie besteedt museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam aandacht aan enkele recente aanwinsten. Het gaat om drie tekeningen van de Duitse expressionistische schilder Max Beckmann (1884-1950). Ze worden samen met ander werk van deze kunstenaar getoond. Blikvanger van deze kleine Beckmann-expositie is het manshoge schilderij Familieportret Lütjens, dat Boijmans in 2009 verwierf. Ook is een aantal voorbereidende schetsen voor dit schilderij te zien. Daarnaast heeft het Stedelijk Museum Amsterdam één van zijn topstukken, het zelfportret van Beckmann met zijn vrouw Quappi, uitgeleend voor deze presentatie.

De drie tekeningen van Beckmann heeft Boijmans begin dit jaar aangekocht met geld van de Stichting Bevordering van Volkskracht. Aan de aankoop van het Familieportret Lütjens heeft een groot aantal instellingen bijgedragen. Ook de erven van Lütjens maakten een royaal gebaar. Beckmann schilderde het portret van de kunsthandelaar Helmuth Lütjens en zijn gezin in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Het echtpaar en zijn dochtertje poseerden niet voor het schilderij. Hij portretteerde hen in snelle potloodschetsen en verwerkte deze studies vervolgens in een zelf opgezette compositie. Tussen de Beckmanns en de familie Lütjens bestond een hechte vriendschap. Ook bracht Lütjens de schilderijen van Beckmann onder in zijn kunsthandel.

Ter gelegenheid van de Beckmann-presentatie, die vandaag open gaat en tot en met 26 september is te zien, is ook een studie uitgebracht over de ontstaansgeschiedenis van het Familieportret Lütjens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden