null Beeld

Kijken met of zonder kinderenKlaus

Klaus: een kerstfilm die geen kerstfilm wil zijn (en het toch helemaal is!)

Nu de kerstvakantie vooral op de bank zal worden doorgebracht, is een kleine zaklamp misschien handig om door het enorme filmaanbod te navigeren. Met de kerst in aantocht is onze beste tip Klaus, een komische en prachtig geanimeerde ‘origin story’ van de Kerstman.

Ronald Rovers

Een van de verrassingen van de fantastische kerstfilm Klaus, geschreven en geregisseerd door een debutant nota bene en in 2019 gedistribueerd door Netflix, is dat je het eerste halfuur totaal niet merkt dat het een kerstfilm is. Geen valse zoetigheid, geen woord over cadeautjes en in geen velden of wegen klinkt een kerstklokje. Er is wel sneeuw trouwens. En bittere kou.

Maar voor we daar aankomen, begint de film ergens in het warme zuiden, waar directeurszoon Jesper het verwende rijkeluiskind uithangt op de academie voor nieuwe postbodes. De andere brievenbezorgers in opleiding worden gedrild in gymnastiek en handschriften lezen, maar Jesper laat zich in een riante tent trakteren op massages en zoetigheden. Van die jongen komt nooit iets terecht, erkent ook zijn vader, het hoofd van de academie en hij stuurt Jesper naar het ijskoude Smeerensburg. In het hoge noorden wordt vrijwel geen post verstuurd en Jesper moet ervoor zorgen dat er binnen een jaar zesduizend brieven op de post gaan.

Zijn pijlen en bijlen richting de andere kant

Wat heeft dat alles met kerst te maken vraagt u? Nou, alles! Het afgelegen Smeerensburg blijkt hopeloos verdeeld. Voor zo lang als men zich kan herinneren, wordt het stadje overheerst door de strijd tussen twee familieclans, de Ellingboes en de Krums. Het enige dat mensen op de post doen, zijn pijlen en bijlen richting de andere kant van de stad. Hoe gaat een verwende flierefluiter als Jesper hier ooit opgemerkt worden, laat staan een bloeiend internationaal postagentschap van de grond krijgen? Nou, het blijkt allemaal te maken te hebben met een afgelegen huis, ver buiten het stadje.

En daarmee is nog helemaal niets verklapt van wat Klaus zo’n fijne kerstfilm maakt. Een van die dingen is dat de film zich verzet tegen dat predicaat. Bijvoorbeeld met z’n tekenstijl. Niks geen ouderwetse Disney-vrolijkheid en goeiigheid, maar Tim Burton-achtige gotische druilerigheid. Het stadje wil niet. Jesper wil niet. En de man met die baard die eenzaam in dat afgelegen huis woont wil al helemaal niet. Dat Klaus al die koppigheid en onverzettelijkheid toch in beweging krijgt, maar steeds weer net anders dan je verwacht, maakt het tot zo’n sterke film. En de humor trouwens, vergeet de humor niet. En de slapstick, want er wordt wat gevallen, uitgegleden, gevlogen en gespietst in Smeerensburg.

(Kijkwijzer 6+)

Andere tips:

Dag van de Korte Film: kinderprogramma

Op Picl.nl is tot 28 december voor kinderen vanaf 4 jaar een verzameling korte films te zien, in lengte variërend van 1 tot 10 minuten. Over vlinders vangen, een magisch speelgoedfiguurtje en een kleine ijsbeer op zoek naar z’n moeder.

Picl.nl

The Nightmare Before Christmas

Tim Burtons stop-motion animatie over Jack Skellington, die vanuit het duistere Halloween-stad een portaal opent naar Kerstmis-stad en besluit daar de feestdagen te vieren.

Disney+

(Kijkwijzer 6+)

Mijn naam is Courgette

Veelbekroonde Franse animatie over over een tienjarig jongetje dat na de dood van zijn moeder naar een weeshuis wordt gestuurd. Hij ontdekt daar een vrolijke wereld en maakt nieuwe vrienden.

Cinemember

(Kijkwijzer 6+)

Paddington 1 & 2

Twee avonturen van het kleine koppige en altijd vriendelijke beertje dat verweesd raakt en in Londen een nieuwe familie moet vinden. Als het even kan deze met de oorspronkelijke Engelse stemmen kijken.

Netflix en Amazon Prime

(Kijkwijzer 6+)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden