Klaas tiptPopmuziek

Klaas tipt pop: Ray Fuego, Pom Poko, Bicep en Ashnikko

null Beeld
Beeld
Klaas Knooihuizen

Ray Fuego
Hemelschip

Je zou Hemelschip kunnen beluisteren als een conceptalbum over het heelal. Er zijn referenties naar sterrenstelsels, sciencefictionseries en de ruimtevaart. In plaats van designerkleding draagt rappende punker Ray Fuego een space suit. Zelfs de beats klinken kosmisch. Maar achter al die metaforen zit het aardse leven verborgen van een jonge vader, die beetje bij beetje leert hoe hij de blokkades die het bestaan opwerpt het hoofd kan bieden.

Pom Poko
Cheater

null Beeld

Deze Noorse band ontleende zijn naam aan een Japanse animatiefilm over wasbeerhonden. Klinkt vergezocht, maar wie de muziek hoort snapt het meteen. Pom Poko houdt van de gekte die veel alternatieve Japanse rock kenmerkt. Mierzoete, haast kinderlijke vocalen worden – het liefst op de meest onverwachte momenten – lomp onderbroken door felle gitaarerupties. Voor de kenners: ergens tussen Deerhoof en The Go! Team.

Bicep
Isles

Het Noord-Ierse duo Bicep is een van die zeldzame dance-acts die ook (juist!) in de smaak vallen bij hen die doorgaans hun neus ophalen voor alles wat uit een computer komt. Het geheim? Op de eerste plaats de beats, die niet verdoven maar zachtjes strelen. De muziek is warm en de melodieën klinken zo natuurlijk als het gezang van een merel bij opkomende zon. Apricots en Atlas zijn de instap-hits, andere nummers bieden verdieping.

Ashnikko
Demidevil

De liedjes op het debuut van Ashnikko hebben stuk voor stuk potentie om viraal te gaan en dat is zowel de kracht als de zwakte. De pakkende refreinen zing je meteen mee, de vaak vunzige teksten zorgen regelmatig voor een glimlach en ieder willekeurig fragment kan dienen als soundtrack voor een geinig TikTok-dansje. Bij de eerste luisterbeurt is Demidevil onweerstaanbaar, maar het heeft de houdbaarheid van een emmer halfvolle yoghurt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden