MuziektipsPop en jazz

Klaas tipt pop en Mischa tipt jazz

null Beeld
Beeld

Kubus & Sticks

Het Mooiste Komt Nu

Na een duistere plaat die eind vorig jaar alleen in een museum te horen was en het opvallend opgewekte ‘Stickmatic’ midden in de coronazomer, is er alwéér een nieuw album van Sticks. De beats van Kubus zijn helder en donker op hetzelfde moment en hoewel Sticks soms sneller rapt dan een normaal mens luisteren kan, klinkt het alsof hij zijn wijsheden allemaal vanuit zijn luie stoel verkondigt; je ziet hem zitten.

The Bug ft. Dis Fig

In Blue

Kevin Martin alias The Bug wordt niet graag over het hoofd gezien. Zijn arrangementen zijn soms opvallend subtiel en verfijnd, maar zijn muziek is altijd rauw en kil. Wat een contrast met zangeres en collega-producer Dis Fig, met haar doorschijnende stem van satijn. Deze samenwerking klinkt alsof er een vlinder op de loop van een tank is geland.

Linde Schöne

Nog Heel Even

De zin ‘ik hou van jou’ is sinds het ontstaan van de popmuziek een dermate groot cliché dat geen weldenkende muzikant hem durft in te zetten - en zo wel, dan gaat het vrijwel altijd mis. Linde Schöne doet het toch in ‘Zie je niet’. Acht keer zelfs. Ze komt er niet alleen mee weg, het is ronduit hartverscheurend. Later zingt ze: ‘Ik had geen zin meer om te leven, nu laat ik zinnen zin geven, dat is beter’. Zeg dat wel.

Dirk

Cracks In Common Sense

Dat verhaal van die kikker die zich ongemerkt laat koken is een hardnekkig broodje aap, maar als metafoor voor de muziek van Dirk komt het goed van pas. De Vlaamse band begint zijn tweede album vriendelijk en ongevaarlijk. Niks aan de hand, lekker meetikken met je voet, maar voor je het weet zit je gevangen in een van de onstuimigste rockplaten van het jaar. Het is geen straf.

Mischa tipt: Matthew Halsall, Fred Hersch, Idema Serierse Quartet & Simin Tander

Matthew Halsall

Salute to the sun

Trompettist Matthew Halsall brengt met zijn nieuwe album een saluut aan de lp ‘Karma’ van Pharoah Sanders. Zozeer zelfs dat het bij momenten haast een remake wordt, maar wat een plaat! Zo warm van sfeer en in al zijn toegankelijkheid toch zeer intens. Heel knap hoe Halsall de spirituele jazz van de jaren zestig naar het nu haalt.  

Fred Hersch
Songs from Home

Geen plaat maakt de onzekerheid en isolatie van deze coronatijd zo voelbaar als dit wonderschone soloalbum van Fred Hersch. De pianist, die al jaren hiv heeft, vertaalde de fragiliteit van zijn gezondheid altijd al naar zeer doorleefde en fijngevoelige muziek, maar hier lijkt elke noot een ademstoot; een bevestiging van ons broze zijn en tegelijk een volmondig ja tegen het leven.    

Idema Serierse Quartet
Motus

Er bestaan minstens twee hardnekkige vooroordelen ten opzichte van jonge jazzmusici. Een: ze zijn geïntimideerd door de traditie. Twee: ze durven niet buiten de lijntjes te kleuren. Niets van dat alles gaat op voor het kwartet van zangeres Anna Serierse en gitarist Gijs Idema. Hun puurheid en nieuwsgierigheid zijn meer dan aanstekelijk en ze schrijven stukken die fijn grillig en onvoorspelbaar zijn en gekruid met een vleug humor en poëzie.

Idema Serierse Quartet presenteert de plaat op zaterdag 28 november in het Bimhuis.    

Simin Tander
Unfading

Met haar donkerwarme stem weet zangeres Simin Tander tot in de diepste details van hevige emotie door te dringen zonder dat haar muziek aan zwaarte en ernst ten onder gaat. Op ‘Unfading’ zingt ze onder meer gedichten van Sylvia Plath, Nazo Tokhi en Gabriela Mistral, en je hoort dat Tander van elk woord de essentie begrijpt. En niet alleen zij, ook haar gloedvol ingetogen spelende band, met een hoofdrol voor Jasser Haj Youssef op de viola d’amore.           

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden