null Beeld
Beeld

RecensieKlaas tipt pop

Klaas tipt pop: Anna B Savage, Arlo Parks, Biosphere en Kwartet Niek Hilkmann

Klaas Knooihuizen

Anna B Savage
A Common Turn

Even lekker wegdromen is er niet bij op dit debuutalbum van Anna B Savage. Met haar nogal markante stemgeluid eist de Londense singer-songwriter alle aandacht op. Veel luisteraars zullen al snel tureluurs worden van haar reusachtige en op het eerste gehoor willekeurige sprongen op de notenbalk. Hoog, laag, hoog, laag. De uitdaging ligt erin om de logica en uiteindelijk de schoonheid te ontdekken.

Arlo Parks
Collapsed in Sunbeams

Nog een debuut uit Londen, maar het contrast met bovengenoemde stadsgenoot kon haast niet groter zijn. Arlo Parks maakt vriendelijke soulpop met brave hiphopbeats van het soort dat in bepaalde koffietentjes klinkt. Het kwartje valt al bij de eerste luisterbeurt, maar dankzij haar strelende zang blijft het ook daarna aangenaam. De meeste liedjes zijn korte verhalen over jonge mensen die houvast zoeken bij Sylvia Plath en David Lynch, terwijl ze stuntelend door het leven gaan.

Biosphere
Angel’s Flight

null Beeld
Beeld

Op Angels Flight neemt een van ’s werelds bekendste ambient-artiesten het veertiende strijkkwartet van Beethoven onder handen. Interessant gegeven. Ambient draait immers om langgerekte klanken zonder noemenswaardige metrum, terwijl Beethoven het (onder veel meer) moet hebben van melodie en ritme. Biosphere blijft dichter bij zichzelf dan bij zijn tweehonderd jaar oudere vakgenoot: slechts een enkele keer sijpelt er iets herkenbaars door in zijn compositie. Je veert meteen op.

Kwartet Niek Hilkmann
Een teken aan de wand

Liefhebbers zullen de meeste gezichten in Kwartet Niek Hilkmann kennen uit andere Rotterdamse gitaarbands. Iedereen doet het daar met iedereen en telkens ontstaat er iets nieuws wat totaal niet lijkt op wat er al was. In dit geval: eenvoudige, vrij kale liedjes met associatieve teksten die de spruitjeslucht op de hak nemen. Achter de ironie schuilt een jongen die naast het leven staat en daar een soort berusting in heeft gevonden, zonder dat hij werkelijk gelukkig lijkt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden