Klaas tiptPopalbums

Klaas tipt nieuwe popalbums: Visions Of Bodies Being Burned, Mediocre - brutal, Fake It Flowers en Don’t Shy Away

null Beeld
Klaas Knooihuizen

Clipping: Visions Of Bodies Being Burned

Nachtmerries na enge films zijn een bekend verschijnsel, maar wist je dat je ze ook van muziek kunt krijgen? ‘Visions Of Bodies Being Burned’ is het slotstuk van een indrukwekkend tweeluik, waarin hiphoptrio Clipping (twee producers, één rapper) aan de hand van oude horrorfilms hedendaags racisme invoelbaar maakt. De raps in sneltreinvaart kleven van het bloed, de muziek is abstract en kil. Het tegenovergestelde van leuk.

Global Charming: Mediocre, brutal

Het liefst zou hij fulltime met muziek bezig zijn, maar als je zulke compromisloze, gortdroge, iets valse gitaarrockliedjes maakt, bereik je nooit een miljoenenpubliek. En dus zit Jilles van Kleef overdag tegen zijn zin op kantoor en verwerkt hij zijn ervaringen ’s avonds met deze nieuwe band vol Amsterdamse undergroundveteranen tot cynische liedjes die even grappig als diep verdrietig zijn.

Beabadoobee: Fake It Flowers

Je zou zweren dat het debuutalbum van de bejubelde twintigjarige Beabadoobee uit het decennium vóór haar geboorte stamt. Onvervalste jarennegentigrock is het. Van de vriendelijke liedjes van K’s Choice koerst Bea naar het schijnbaar klungelige Pavement om tegen de gitaarmuren van Nirvana tot stilstand te komen. Ze zingt voornamelijk over haar getroebleerde jeugd; hoe ze als Filipijns meisje in Engeland gepest werd, hoe een op haar arm getatoeëerde strip van Charlie Brown automutilatie moet voorkomen. Heftig maar troostrijk.

null Beeld

Loma: Don't Shy Away

De opvolger van het geroemde titelloze debuut bevestigt wat we al wisten: Loma is van de details. Merk op hoe een langgerekte uithaal van Emily Cross ongeveer halverwege ‘Ocotillo’ oplost in de koperblazers die al heel het nummer op de achtergrond stonden te dralen. Het zijn dit soort momenten die het album vol bloedstollende kamerpop boven zichzelf uit doet stijgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden