Klaas tipt

Klaas tipt: Mark Lanegan, Red Axes, Hayley Williams & Radar Men From The Moon

null Beeld
Klaas Knooihuizen

Mark Lanegan

Strange Songs Of Sorrow

Het nieuwe album van de zwaarmoedige Amerikaan Mark Lanegan is de soundtrack bij zijn autobiografie ‘Sing Backwards And Weep’. Hij blikt terug met verhalen én stijlen: muzikaal neemt hij vrijwel al zijn vroegere gedaanten aan. Alleen de grunge ontbreekt. Afwisselend dus, maar bijna nergens opbeurend. Lanegans voortdurende zoektocht naar vrijheid en lol leverde hem vooral het tegenovergestelde op: zorgen.

null Beeld

Red Axes

Red Axes

Voor Red Axes komt de coronacrisis nog net een tikkie slechter uit dan voor veel collegamuzikanten. Hun altijd doordenderende ritmes, de aanstekelijke melodieën, de maffe geluidjes die op de meest onverwachte plaatsen opduiken; het is gemaakt voor de dansvloer. Het Israëlische duo hoopte misschien dat dit album troost biedt nu we niet naar clubs of festivals kunnen. Om eerlijk te zijn: het onderstreept vooral het gemis.

null Beeld

Hayley Williams

Petals For Armor

Meer dan de helft van haar leven zingt Hayley Williams in Paramore, de op-zwepende poppunkband die dolende pubers op de rails houdt. Op het eerste soloalbum van de 31-jarige zangeres maken branie, woede en energie plaats voor bedachtzaamheid en gecontroleerde onrust. Er liggen akelige gebeurtenissen aan ten grondslag (een stukgelopen huwelijk en een diepe depressie), maar het resultaat mag er zijn.

null Beeld

Radar Men From The Moon

The Bestial Light

De radarmannen uit Eindhoven maken er een sport van zichzelf op elk album opnieuw uit te vinden, maar zo bont maakten ze het niet eerder. Het grootste verschil is niet eens dat band ineens een zanger heeft aangetrokken. Nee, het is de onvoorspelbaarheid van de composities. Voorheen kon hun git-zwarte gitaarrock je hypnotiseren. ‘The Bestial Light’ houdt je op de grond.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden