Klaas tiptPop

Klaas tipt: Junglepussy, Ela Minus, Elly the Great en Jeff Tweedy

null Beeld
Klaas Knooihuizen

Junglepussy
Jp4

De nieuwste aanwinst van het label van singer-songwriters Angel Olsen en Bon Iver tapt uit een totaal ander vaatje. Uit meerdere vaatjes, liever gezegd. In de basis maakt Junglepussy commerciële hiphop, maar ze schiet werkelijk alle kanten op, zodat er van die basis weinig overeind blijft. Alsof een ruimtewezen over miljoenen jaren een muziektijdschrift vindt en aan de hand van de recensies probeert te reconstrueren hoe aardse popmuziek geklonken moet hebben.

Ela Minus
Acts Of Rebellion

Het debuut van de Colombiaanse Ela Minus heeft duidelijke raakvlakken met de kille elektronica die in de jaren tachtig aan deze kant van de oceaan op menig kraakfeestje klonk: dezelfde analoge synthesizers, dezelfde wanhoop, dezelfde woede. Het verschil zit hem in de conclusie. Minus gelooft wel degelijk in een betere toekomst. Haar pluizige stem en de vrolijke melodieën versterken de boodschap.

Emmy The Great
April/月音

De Brits-Chinese Emmy The Great verhuisde halverwege haar jeugd van Hong Kong naar Londen. Vanaf dat moment ontkende ze de Chinese wortels van moeders kant. Ze omarmde de westerse muziektraditie, zong in de taal van haar vader over Engelse cultuur en Engelse landschappen. Tijdens een maandenlang bezoek aan haar geboortegrond vond ze haar andere helft terug. Het album dat daaruit voortkwam toont een compleet mens.

Jeff Tweedy
Love Is the King

Sinds Wilco-zanger Jeff Tweedy in 2017 ontdekte dat hij het best alleen af kan, heeft hij de smaak te pakken; dit is alweer zijn vierde soloalbum. Het had deze keer ook met de omstandigheden te maken: 'Love Is the King' is een ware coronaplaat, gemaakt in gedwongen afzondering. Tweedy poogt, zoals gebruikelijk, binnen de grenzen van het genre het perfecte folkliedje te schrijven, om die grenzen telkens naar zijn hand te zetten zodra ze hem te veel beperken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden