Klaas tiptKlaas Knooihuizen

Klaas tipt: de beste popalbums van deze week

null Beeld
Beeld
Klaas Knooihuizen

Wannes Cappelle & Nicolas Callot
Kom, Benevelt Mie!

De liederen van Schubert, maar dan in het West-Vlaams, door een popzanger, begeleid op fortepiano. Je hoort bij dit soort projecten vaak zeggen dat het zo goed is dat ze een brug slaan tussen klassiek en pop. Nu is het mooi meegenomen als fans van Cappelles band Het Zesde Metaal dankzij dit album Schubert ontdekken en vice versa, maar ‘Kom, benevelt mie!’ is veel te fraai om tot zijn eventuele brugfunctie te reduceren.

Meetsysteem
Cr:Go

Knap hoe Meetsysteem op hetzelfde moment neerslachtig en opzwepend kan klinken. Dat laatste zit hem in de stuwende ritmes en de vrolijke synthesizermelodieën, het eerste in de bedompte productie en de mompelende zang, die regelmatig door de bas wordt geneutraliseerd en daardoor lastig verstaanbaar is. Aandachtig luisteren loont, de teksten sluiten aan bij de raadselachtige muziek. ‘Alle mensen blijven mensen en de wereld is van mensen, zijn we alles kwijt?’

null Beeld
Beeld

I Believe In My Mess
Do Unto Others

Bij de Amsterdamse undergroundband Scram C Baby lieten Geert de Groot en Frank van Praag zich al nauwelijks beperken door de ongeschreven regels van de popmuziek, maar bij dit nieuwe zijproject gaan werkelijk alle remmen los. Muziek als een op hol geslagen kudde bizons of een voorbijrazende trein, die in een alternatieve technoclub net zo thuis is als in een zweterige rockkelder.

Clean Pete
Er Is Mij Verteld

Clean Pete hertaalde liedjes van onder meer The Velvet Underground, Sugababes, Buzzcocks, Carla Bruni en Bobby Freeman. Het grootste compliment is al binnen: op Twitter noemde Stuart Murdoch van de Schotse band Belle & Sebastian de interpretatie van een van zijn liedjes beautiful. Van de nieuwe versie van ‘Wonderful Life’ van Black kreeg hij zelfs kippenvel, voegde hij eraan toe. Hij is vast niet de enige.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden