Klaas tiptMuziek

Klaas tipt: Burning Fik, Melenas, Blake Mills en De Kift

Faberyayo (Pepijn Lanen), een van de oprichters van Burning Fik. Beeld Maartje Geels
Faberyayo (Pepijn Lanen), een van de oprichters van Burning Fik.Beeld Maartje Geels
Klaas Knooihuizen

Burning Fik
De Fik 1

Nederlandse hiphop is volop in ontwikkeling en de opmerkelijkste ontwikkeling vindt plaats bij Burning Fik, het label van veteranen Faberyayo en Abel. Op dit introductiealbum trekt een bonte stoet jonge outsiders voorbij. Vrije geesten zijn het, die allen op hun eigen manier puberale ongein en inventiviteit aanwenden om het genre vooruit te helpen. Gek hoe iets op hetzelfde moment intelligent en stompzinnig kan klinken. Kopers krijgen er een kleurboek bij.

Melenas
Días Raros

Even afwachten of we deze zomer naar Spanje kunnen, dus laten we Spanje in huis halen. Melenas uit Pamplona maakt heerlijk nonchalante rammelrockliedjes van het type blanke bolster, ruwe pit: de zwoele samenzang en doffe productie geven de liedjes een aaibaar uiterlijk, maar de onderlaag is bedrieglijk stekelig. Met vervreemdende klankeffecten voor een geestverruimend effect.

Blake Mills
Mutable Set

Slechts een paar keer laat hij horen hoe ontzettend goed hij uit te voeten kan met zijn gitaar, maar in de meeste liedjes houdt Blake Mills zich in. Meer dan op bescheidenheid wijst dat op visie: de kunst van het weglaten beheerst hij als geen ander. Toch is ‘Mutable Set’, in al zijn ingetogenheid, geen kale plaat geworden. Omdat Blake weigert zijn spierballen te tonen, krijgen de vele subtiele details alle ruimte om op te vallen.

De Kift
Hoogriet

’s Lands meest eigengereide band putte voor zijn nieuwe album inspiratie uit een jarenlang verzameld archief. Misschien dat ‘Hoogriet’ daarom een van hun meest veelzijdige platen is geworden. Of zou het met de grote hoeveelheid gastmuzikanten te maken hebben? De fanfarepunkers gaan van klein en intiem naar groots en meeslepend. Vaak vrolijk, soms melancholisch, een enkele keer verontrustend en op de beste momenten alles tegelijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden