Charlie Chaplin eet een schoen.

Kijken met kinderenSlapstick

Klaar met Peppa Pig? Slapstick is ideaal om met kinderen te kijken

Charlie Chaplin eet een schoen.
Ronald Rovers

Voor slapstick is niemand te oud. Het is tijdloos vermaak, want slapstick bestond natuurlijk al ver vóór Charlie Chaplin. Goeie vraag eigenlijk: wanneer is humor ontstaan? Toen de eerste mensachtigen struikelden over een steen? Een vinger brandden aan het net ontdekte vuur? Een prehistorische taart in hun gezicht gesmeten kregen?

Hoe dan ook: in de 20ste eeuw is slapstick geperfectioneerd dankzij de zwijgende film. Want taal heb je niet nodig voor slapstick: hoe minder woorden, hoe beter. En laat slapstick nou ideaal zijn om met kinderen te kijken.

Het mooie is: er staat veel gratis op YouTube. Zelfs hele films, zoals Chaplins beroemde Modern Times en The Great Dictator. Met kinderen tot een jaar of acht werkt een film van anderhalf uur doorgaans minder goed. Dan zijn korte films leuker.

Zoals die met Chaplin die van armoede z’n schoen opeet. Of op straat gaat vechten in een scène uit The Kid. Of in een leeuwenkooi terechtkomt. Harold Lloyds ongelofelijke Safety Last, waarin hij aan de zijkant van een flatgebouw bungelt. Het best werken waarschijnlijk de korte films van Laurel en Hardy, en dan vooral alles wat met taart te maken heeft, zoals The Battle of the Century. Soms moet je zoeken om de beste beeldkwaliteit te vinden.

Slapstick is natuurlijk niet alleen Amerikaans. Iedereen kent Mr. ­Bean, maar die korte films staan vanwege eigendomsrecht niet op YouTube. Zelfs de beroemde Key­stone Cops-films, die in de VS werden gemaakt tussen 1912 en 1917, zijn afgekeken van klunzige gendarmes in Franse korte films.

Eigenlijk is Europese slapstick veel te weinig bekend en daardoor veel te weinig bemind. Dus een mooie tip voor kinderen vanaf tien jaar zijn de Franse films van Jacques Tati. Iets minder taarten en achtervolgingen, maar wél sublieme humor.

Lees ook:

Charlie Chaplin kan nu ook hardrocken

Charlie Chaplin op nieuwe muziek? Componist Julian Schneemann vond het een uitdaging. Hij laat de komiek waggelen op ruige rock.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden