Review

Klaar leert het kuiken zwemmen

Trijn de gans heeft bijna alle eieren in haar nest kapotgetrapt en is er vandoor gegaan. Maar één ei is gespaardgebleven: dat moet dan wel een heel bijzonder ei zijn. De vadervan Klaar legt het in een broedmachine, in de schuur. En Klaar,normaal gesproken doodsbang in het donker, sluipt er middenin denacht heen.

Het ei helpt Klaar over haar angst voor het donker heen,maar ze heeft nog veel meer te overwinnen. Ze is doodsbang voormonsters onder haar bed, ze heeft watervrees en durft op weg naarschool niet in haar eentje langs een grote hond.

Maar dan wordt ze 'moeder' van een prachtig kuiken, dat zeMaandag doopt. Omdat er geen moedergans is die Maandagganzendingen kan leren, móet Klaar haar angsten wel opzijzetten. Want hoe kun je een kuiken leren zwemmen als je bang bentvoor water? En hoe leer je een gans dapper zijn en het erfbewaken, als je zelf nog niet eens een blaffende hond aan kan?

Op het eerste gezicht lijkt 'Maandag heeft vleugels' hetzoveelste luchtige kinderboek over de vriendschap tussen een dieren een meisje. Maar er zit meer in. De vriendschap staat in ditverhaal in dienst van de belangrijke ontwikkeling die Klaardoormaakt: de overwinning van haar angsten. De opgewekte toonvoorkomt dat het loodzwaar wordt.

Martha Heesen toont zich, net als in haar vorige boeken, eenmeester in eigentijdse, subtiele dialogen. Er wordt meer gezegddan er staat en dat is vaak vertederend. Zoals wanneer het 'snachts onweert en Klaar dapper probeert te zijn. “ 'Ik heb eennieuw nachtlampje voor je', zei papa./ 'Ik hoef geen nachtlampjemeer!'/ 'Echt niet?'/ 'Eh, wat voor een is het?'/ 'Een gewoontje.Een grotemensennachtlampje.'/ 'O. Oké. Doe dan maar'. “

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden