Review

Kitsch, lawaai en bloemenpracht

Vandaag gaan in de Haarlemmermeer de deuren van de vijfde Floriade open. Een giga-expositie op 65 ha. grond waar alles wat ook maar in de verste verte met 'groen' te maken heeft, bewonderd kan worden. Tot en met oktober, daarna wordt een groot deel weer recreatieterrein, maar dan met fleurige accenten.

Je zou het misschien niet denken, maar de Floriade is een wereldtuinbouwtentoonstelling. De sprong van tuinbouw naar het razend populaire tuinieren is snel gemaakt en zo profileert de Floriade zich als 'de leukste tuin van Neder'land'. Daarnaast schroomt ze niet ook naar kunst, groene energie, natuur en architectuur te lonken. Een breed scala aan onderwerpen, dat trekt tenminste veel mensen: naar verwachting zo'n drie miljoen.

Mannen kunnen dus rustig mee met hun tuinierende vrouw, en ook de kinderen hoeven niet thuis te blijven. Met de 30 meter hoge Big Spotters Hill, zelfsturende karretjes, een speelbos, een 27.800 m2 groot dak van zonnepanelen, diverse kunstwerken - onder meer van Marte Röling - een futuristisch paviljoen van de gemeente Haarlemmermeer, voorbeelden van ecologisch bouwen, tientallen buitenlandse inzendingen met exotische aankleding en niet te vergeten diverse themarestaurants, komen ook niet-tuinliefhebbers aan hun trekken.

Je zou haast vergeten dat het om de tuinbouw gaat. Maar die is gelukkig vertegenwoordigd in bijvoorbeeld de Kas van de Toekomst. Daarin presenteren kwekers de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van groente- en snijbloementeelt.

Zoals elk modern evenement heeft ook de Floriade een thema: 'Feel the art of nature'. In stukjes geknipt keert dit terug in de drie Floriadedelen: 'Bij het dak' (Feel oftewel prikkelen van de zintuigen), 'Naast de Berg' (Art) en 'Aan het Meer' (Nature). Een ietwat gekunstelde indeling, waar je als argeloze bezoeker waarschijnlijk weinig van merkt. Alsof de zintuigen niet geprikkeld worden in het meest 'tuinige' deel: Aan het Meer.

Het meer is een oude zandwinningsplas waaromheen 20 jaar geleden het recreatieterrein het Haarlemmermeersebos werd aangelegd. Een deel van dit bos is voor de Floriade opgepiept met bloeiende en exotische bomen. Tussen de populieren en de hazelaars staan nu bijvoorbeeld platanen en sierkersen, terwijl de bodem bedekt is met onder meer wolfsmelk en verwilderingsbollen zoals boshyacinth en herfstkrokussen. In een particuliere tuin geven de iele bloempjes van deze krokus tussen de hoge herfstasters de indruk van op hol geslagen natuur, maar de massale aanplant waarvoor de Floriade heeft gekozen moet straks een schitterend effect opleveren.

Voor bollenliefhebbers heeft dit deel nog meer in petto. De hele openingstijd lang zijn in de Bijzondere Bolgewassenvallei (1500 m2) combinaties te zien van voorjaars- , zomer- en herfstbloeiende bloembollen met vaste planten. Inspirerend of gewoon oogstrelend, al hopen de bollentelers natuurlijk dat bezoekers in eigen tuin meer bollen gaan aanplanten.

Naast deze oer-Hollandse inzending kent de tentoonstelling in dit parkdeel diverse Aziatische en Europese bijdragen. Oostenrijk pronkt bijvoorbeeld met zijn wijnbouw, Hongarije met houten kunst. Leuk, maar tuiniers willen liever op ideeën worden gebracht en daarvoor zijn de drie emotietuinen (je moet er maar op komen) meer geëigend. Ze zijn beplant met veel struiken, een enkele vaste bodembedekker en -voor de kleur- volop bolgewassen. Liefhebbers van vaste planten moeten weer ergens anders zijn: de vasteplanten- en waterlelietuin, die geïnspireerd is op het ritme van de dag. Zachte tinten van Sidalcea 'Elsie Heugh' en Salvia Nemorosa 'Blauhügel' voor de ochtend: geel, oranje en rood (Potentilla, Achillea en Hemerocallis bijvoorbeeld) voor de warme middagzon, en wat donkerder kleuren in combinatie met ijle grassen voor de avond. De thematiek is wat ver gezocht en de kleuren zijn met een andere motivatie onderling inwisselbaar, dat doet niet af aan het moois dat ons straks te wachten staat.

'Aan het Meer' heeft het thema 'natuur' en dus vinden we hier ook het gezamenlijke product van tien natuurbeschermingsorganisaties, Biotopia. Wie denkt dat natuur synoniem is met rust, moet maar eens binnenlopen. Met veel herrie en flitsende beelden wordt hier de MTV-sering van de natuur neergezet. Arme jongere. Wanneer die straks per ongeluk verzeild raakt in de echte natuur, zal hij zich vertwijfeld afvragen waar de gettoblaster staat.

Voort dus naar de andere twee delen; Bij het Dak en Naast de Berg. De 'berg' is 'Big Spotters Hill', een opvallend object in het vlakke landschap dat 150 jaar geleden werd ingepolderd. De trapeziumvormige verhoging is geïnspireerd op de piramide van Cheops, maar door de trap in het midden ligt ook een vergelijking met de Maya-ruïnes voor de hand. Wie eenmaal boven is heeft een schitterend uitzicht. Op de verschillende hagen die samen het woord Floriade vormen bijvoorbeeld. Vlak ernaast ligt een tiental eilandjes, waar onder meer vorm is gegeven aan wonen in een groene stad. In de laan die vandaar naar het zonnepanelendak leidt, heeft tuinarchitect Niek Roozen zich lekker uitgeleefd. De rechte laan vroeg om accentuering en dat werden twee keer veertig identieke Romeinse beelden; links de vrouwen, rechts de mannen. Zo kitscherig, dat het weer mooi wordt. En let op, halverwege kruist u de historische Geniedijk, onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

Prettig is dat men al twee jaar geleden is begonnen met de beplanting van het Floriadeterrein. Daardoor oogt een deel van de bloemen en planten als oude rotten in het vak. De dotterbloemen langs het water bijvoorbeeld die nu samen met de narcissen volop in bloei staan. Veel aardiger dan de tulpen die de letters 'Feel the art of nature' vormen. Leuk gedaan, maar wie veel soorten tulpen wil zien, gaat naar de Keukenhof. Bang voor concurrentie van de Floriade zijn ze daar overigens niet - zeggen ze. Diep in hun hart weten ze wel beter, de ervaring leert immers dat er gemiddeld 100.000 minder bezoekers komen als de Floriade in het land is. En de gepropageerde combinatie van beide evenementen is geen optie. Voor zowel Floriade als Keukenhof heb je gewoon een dag nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden