Taal

Kinderpardon, een jong woord met oude wortels

Deze week stond in de krant dat er een (definitief?) einde komt aan het verschijnsel kinderpardon. We vinden kinderpardon nu een doodgewoon woord, maar het maakte pas in 2011 zijn entree in onze taal.

Voormalig GroenLinks-politicus ­Tofik Dibi claimde in 2014 op Twitter dat hij de term heeft bedacht en inderdaad is de vroegste mediavindplaats een ANP-nieuwsbericht uit november 2011 waarin Dibi wordt geciteerd. Op Twitter zelf is het woord echter al een paar maanden eerder in 2011 te vinden. Hoe dan ook, kinderpardon maakte een vliegende start in onze taal en werd al snel zo gangbaar, dat het woord in 2013 in Van Dale werd opgenomen.

Kinderpardon laat zich globaal omschrijven als ‘(generaal) pardon voor kinderen’, een uitdrukking die al enige jaren ­ouder is. Al sinds circa 2000 debatteren politici namelijk af en aan over een generaal pardon voor jeugdige immigranten zonder verblijfsvergunning die al langere tijd in ons land verblijven.

Pardon général

In 2011 was die kwestie ­opnieuw actueel in verband met een paar ‘schrijnende gevallen’ die veel aandacht van de media kregen én een initiatiefwet van de PvdA en de ChristenUnie om daar een regeling voor te treffen.

Het tweede deel van kinderpardon is pardon, dat in dit geval een verkorting is van generaal pardon. Die uitdrukking dateert uit de 16de eeuw en gaat terug op de Franstalige pendant pardon général: algemene kwijtschelding van de wettelijke gevolgen van een wetsovertreding. Het woord pardon zelf is nog ouder: in de Middeleeuwen werd dat – in de vorm pardoen – al in de kerk gebruikt ter aanduiding van vergiffenis.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Lees hun bijdragen op trouw.nl/taal. Ook een vraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden