Review

Kinderboeken vol geheimen

Heimelijke wensen, verborgen objecten en raadselachtige opdrachten; de nieuwe tentoonstelling in het Kinderboekenmuseum staat helemaal in het teken van geheimen.

In de tentoonstelling Geheimen in het Kinderboekenmuseum komen de fantasiewerelden uit boeken van drie bekende Nederlandse schrijvers tot leven. Bezoekers kunnen rondlopen in het weerwolvenbos uit de verhalen van Paul van Loon, plaatsnemen in het klaslokaal van meester Jaap van schrijver Jacques Vriens en rondkijken in de wereld van de computerheks, een creatie van Francine Oomen.

De tentoonstelling sluit aan bij het thema van de kinderboekenweek, die morgen van start gaat. Alles draait om geheimen. Aan de hand van een speurtocht komen de bezoekers achter de raadsels die de tentoonstelling herbergt. De levensgrote decors zorgen ervoor dat de kinderen zich de hoofdpersoon van hun lievelingsverhaal wanen.

De schrijvers die centraal staan, wonnen nog nooit de Gouden Griffel. Maar hun boeken werden veelvuldig bekroond door de Nederlandse Kinderjury. Op de tentoonstelling zijn de werkkamers van de bekende auteurs nagemaakt. Hier kunnen bezoekers met eigen ogen zien waar hun favoriete boeken geschreven worden.

De Bende van de Korenwolf is een populaire serie van Jacques Vriens die zich afspeelt in Hotel de Korenwolf. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen ontdekken wat er allemaal gebeurt achter de gesloten deuren van de hotelkamers. Door het kijkgaatje kunnen de jonge bezoekers een blik werpen in de wereld van de bende van de Korenwolf, zoals in de kamer van Pepijn, waar plaatjes van blote meiden aan de muur hangen.

Schrijver Vriens, die zelf ook opgroeide in een hotel, voelde zich meteen thuis: „De kneuterige sfeer is precies goed. Toen ik binnen liep, dacht ik meteen: dit klopt! Maar mijn werkkamer en het klaslokaal van meester Jaap kunnen nog wel iets vrolijker. Ik heb veel tekeningen aan de muur hangen en ook meester Jaap houdt van gezelligheid.”

Geheimen spelen een grote rol in de boeken van Vriens. Zo had meester Jaap een geheim en ook de bende van de Korenwolf heeft vaak te maken met raadselachtige zaken. De titel van zijn nieuwste boek Oorlogsgeheimen verraadt al dat ook hier dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. „Het is een historisch verhaal over de 11-jarige Tuur, die samen met zijn vriendinnetje Maartje de Tweede Wereldoorlog meemaakt. Een van hen draagt een groot geheim met zich mee.”

Maar ook kleine geheimpjes zijn te vinden in de tentoonstelling. In de boeken van Francine Oomen, vooral bekend van de serie Hoe overleef ik, zijn het de heimelijke wensen van alledag die de hoofdrol spelen. „Het leukste vind ik de geheimpjes waarvan we denken dat we de enige zijn die ze hebben, maar die eigenlijk iedereen deelt.”

Neem nou de angst voor de eerste zoen. In het Kinderboekenmuseum, gehuisvest in het Letterkundig Museum in Den Haag, mogen bezoekers naar hartelust oefenen. Tieners kunnen een digitale cursus volgen, waarin zij in tien stappen de kunst van het kussen onder de knie krijgen. Het beste gaat dat natuurlijk met z’n tweeën. Via twee camera’s kunnen de kinderen op een scherm tongzoenen, zonder dat er speeksel aan te pas komt.

Met haar boeken wil Oomen de lezers vooral een hart onder de riem steken. „Lezers vinden vaak steun in mijn boeken. Dat probeer ik te combineren met een dosis humor en relativering.”

Bezoekers van de tentoonstelling kunnen ook zelf advies geven aan kinderen die het niet meer zien zitten. Via de computer kunnen zij hun leeftijdgenootjes met raad en daad bijstaan.

Verderop in de tentoonstelling is een grumor-kamer ingericht, waar humor gecombineerd wordt met griezel. Het begrip is afkomstig van griezelboekenschrijver Paul van Loon. Altijd in het zwart en met zonnebril is hij een mysterieuze verschijning en een geheim op zich. In zijn werkkamer staat een zwarte kast met geheimzinnige objecten waardoor hij zich laat inspireren voor zijn boeken, zoals de serie De Griezelbus en de boeken van Dolfje Weerwolfje.

Het nieuwste boek over deze jonge weerwolf is nog een groot geheim. Morgen wordt de nieuwe titel gepresenteerd, tot dan zit er een embargo op. Voor de aanwezige kinderen legt Van Loon dit uit in begrijpelijke Harry Potter-taal. „Als boekverkopers het nu al verkopen, dan komen er dementors en die nemen ze mee naar Azkaban.” De kinderen begrijpen direct dat het dan wel erg moet zijn.

De wereld van Van Loon is zelf ook angstaanjagend. In het weerwolvenbos kunnen bezoekers ronddwalen in de wereld van Dolfje Weerwolfje. Ook kunnen ze instappen in de griezelbus. Achter het stuur zit skelet Beentjes, die de reizigers meeneemt naar een onbekende bestemming. Kinderen hebben hun lot in eigen handen. Door antwoord te geven op vragen die Beentjes stelt, bepalen zij zelf de route.

Deze interactieve aanpak komt overal terug. In het klaslokaal van meester Jaap kunnen bezoekers hun kennis van de boeken van Vriens testen. De meester ontvangt ieder goed antwoord met een enthousiaste aanmoediging. Ook in de wereld van de computerheks zijn veel interactieve spelletjes om de bezoekers bezig te houden. Zo komen de kinderen spelenderwijs achter alle geheimen die de tentoonstelling herbergt.

De echte speurneus ontdekt uiteindelijk ook de geheimen die de schrijvers liever goed verborgen houden. Zo biecht Jacques Vriens op dat hij kan niet zwemmen. En wie de werkkamer van Francine Oomen grondig onderzoekt, vindt haar geheim: in haar verborgen snoeplaatje zijn haar dropjes veilig voor haar drie kinderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden