null Beeld AFP
Beeld AFP

FocusChristine Baart

Kimchi voor de minderbedeelden

Christine Baart

Heel veel witte kool, gochugaru (Koreaanse pepervlokken), knoflook en gember. Deze ingrediënten flink door elkaar mengen en dan in zout water laten fermenteren.

Van een fris geel-groene groente naar een bruine hete drab. Dat is kimchi, het pittige Koreaanse gerecht dat op de Unesco-lijst met immaterieel cultureel erfgoed staat. Het is een bijgerecht, maar zonder kimchi op ­tafel neemt de Koreaan geen hap van zijn eten.

Met grote plastic handschoenen aan om de bijtende peper niet te voelen, maken de vrouwen op deze foto’s enorme hoeveelheden. Niet voor zichzelf, maar voor de minderbedeelden, die voor eten ­afhankelijk zijn van giften en vrijwilligers.

Beeldredacteur Christine Baart kijkt nog eens goed naar actuele foto’s.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden