Naschrift

Kim Jong-il ontvoerde actrice Choi Eun-hee (1926-2018) voor propagandafilms

Choi Eun-hee, ster in Zuid-Korea, gekidnapt door de buren. Beeld AFP
Choi Eun-hee, ster in Zuid-Korea, gekidnapt door de buren.Beeld AFP

Het levensscript van de Zuid-Koreaanse actrice Choi Eun-hee was filmwaardiger dan welke rol ze gedurende haar carrière dan ook vertolkte.

Eind jaren zeventig werden zij en haar voormalig echtgenoot ontvoerd door het Noord-Koreaanse regime om in dienst van Kim Jong-il, een Hollywoodfanaat, de filmindustrie van de dictatoriale volksrepubliek naar een hoger plan te tillen.

Choi wordt in 1926 geboren in de stad Gwangju in het zuidwesten van het Koreaanse schiereiland. Haar filmdebuut maakt ze op haar eenentwintigste met 'The new oath', en de kritieken over haar spel zijn zo lovend dat ze van de ene op de andere dag een gewild actrice is bij de meest prominente filmmakers in Korea.

Zo ontmoet ze ook haar echtgenoot, de regisseur Shin Sang-ok, en samen stichten ze het productiebedrijf Shin Film Co. Menig productie die ze maken valt internationaal in de prijzen. Choi speelt zelf in ruim honderd films en is jarenlang een van de grootste idolen van het Zuid-Koreaanse volk.

Uiterst aantrekkelijk voorstel

Tot eind jaren zeventig. Chois loopbaan stagneert, het filmbedrijf van het koppel dreigt failliet te gaan en na een buitenechtelijke relatie van haar man vraagt de actrice om een echtscheiding. Het is dus niet verwonderlijk dat Choi in 1977 een uiterst aantrekkelijk voorstel van een vermeend zakenman met beide handen aangrijpt. Hij vraagt haar mee te komen naar Hong Kong om daar een project te regisseren. Choi ziet een kans om haar carrière nieuw leven in te blazen.

Ze volgt hem, niet wetend uiteraard dat hij een afgezant is van het buurland in het noorden. Eenmaal in Hong Kong wordt ze door een groep mannen beetgepakt, gedrogeerd, en aan boord van een vrachtschip met bestemming Noord-Korea gesmokkeld. Als Shin, ongerust over het welzijn van zijn ex-vrouw, naar Hong Kong afreist om haar te zoeken wordt ook hij door loopjongens van het Noord-Koreaanse regime ontvoerd.

Eenmaal in Pyongyang weigert de regisseur zich te schikken naar de wensen van leider-in-spé Kim-Jong-il. Na jaren van gevangenschap staakt Shin zijn verzet. Hij en Choi hebben aanvankelijk de taak propagandafilms te draaien, maar op den duur krijgen ze carte blanche. De enige eis van het regime: de Noord-Koreaanse filmindustrie moet meedraaien op wereldniveau. Het stel, dat onder dwang in Hongarije hertrouwt, staat dag en nacht onder beveiliging, maar op artistiek vlak hebben ze alle vrijheid.

Kim smult ervan

Dat leidt tot grote noviteiten in de Noord-Koreaanse filmwereld. Filmmaker en auteur Paul Fischer, die een boek publiceerde over het onwaarschijnlijke levensverhaal van het Zuid-Koreaanse artiestenkoppel, schreef dat hun producties stuk voor stuk breken met de nationale traditie. De film 'Love, love, love' is de eerste romance die op het Noord-Koreaanse witte doek verschijnt en 'Pulgasari', een remake van 'Godzilla', is misschien 'de slechtste film die ze ooit maakten'.

Het is ook het project waarmee Shin de meeste faam verwerft. Kim smult van de monsterfilm, ziet internationaal potentieel en laat het stel afreizen naar Wenen om de bloeiende filmindustrie te vertegenwoordigen.

Eenmaal in Wenen zien Choi en Shin hun kans schoon. Op de Amerikaanse ambassade vragen ze asiel aan. Hun verzoek wordt gehonoreerd en samen verhuizen ze, na acht onvrijwillige jaren in Noord-Korea, naar de Verenigde Staten. Na meer dan tien jaar in Amerika keren de twee terug naar Zuid-Korea.

Noord-Korea heeft het verhaal van het filmkoppel altijd ontkend. Volgens het regime zochten de twee een veilige thuishaven in Pyongyang, vanwege hun ontgoocheling over de Zuid-Koreaanse autoriteiten.

Choi weigert ooit nog voor de camera te staan.

De Zuid-Koreaanse werd op 20 november 1926 geboren in Gwangju en overleed op 16 april 2018 na een kort ziektebed in Seoul.

In Naschrift beschrijft Trouw het leven van onlangs overleden bekende of heel gewone mensen. Een tip voor Naschrift? Mail naar naschrift@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden