De SerieKilling Eve (seizoen 3)

‘Killing Eve’ negeert detectiveclichés in stijl én met humor

Ook het derde seizoen van ‘Killing Eve’ blijft verbazen. Beeld Trouw
Ook het derde seizoen van ‘Killing Eve’ blijft verbazen.Beeld Trouw

Het einde van het derde seizoen van ‘Killing Eve’ doet vermoeden dat het volgende seizoen nog onstuimiger zal zijn.

Joke de Wolf

‘I’ve killed a lot of people’, verzucht Villanelle op een toon alsof het niet om vermoorde mensen maar om onbetaalde verkeersboetes gaat. De stijlvolle hoofdrolspeelster heeft gelijk, aan het eind van het derde seizoen van de serie Killing Eve is het een wonder dat er überhaupt nog mensen leven, zo makkelijk gaat het doden Villanelle af. Dat betekent niet dat Killing Eve een gewelddadige serie is. Bij Killing Eve gaat het niet om de doden, niet om het oprollen van de internationale misdaadorganisatie, zelfs niet om de humor die op de meest ongemakkelijke momenten opduikt. Het werkelijke onderwerp is de gecompliceerde relatie tussen Villanelle­­ (Jodie Comer) en Eve (Sandra Oh), de geheim agent die voor MI6 onderzoek doet naar de moorden en geobsedeerd raakt met Villanelle.

Uit de eerste twee seizoenen weten kijkers al dat Villanelle geboren is in Rusland als Oksana, en dat ze in opdracht van een mysterieuze internationale misdaadorganisatie mensen uit de weg ruimt. Dat moorden doet ze heel creatief en ongezien, maar het zichtbare genot dat ze eerder toonde bij het uitvoeren van haar werk, neemt af.

Het derde seizoen begint met de verschijning van een nieuw personage, Dasha, een Russische atlete die Villanelle ooit rekruteerde en opleidde tot de moordmachine die we kennen. Intussen is geheim agent Eve Polastri met moeite hersteld van de aanslag waarop Villanelle haar aan het eind van het tweede seizoen trakteerde, haar huwelijk met middelbareschooldocent Niko ligt, mede vanwege de steeds meer aandacht opeisende Villanelle, in puin.

De serie blijft verrassen

Fans en volgers van de met prijzen overladen eerste seizoenen van de serie reageerden licht teleurgesteld op deze nieuwste. Het zou te weinig uitgesproken zijn, de confrontaties tussen Eve en Villanelle te slapjes. Toch blijft de serie verrassen. De outfits van Villanelle zijn steeds opnieuw oogverblindend, haar beheersing van talen en dialecten verbluffend. De dialogen zijn ongekend sterk en grappig, de banale problemen duiken nog steeds op de meest ongemakkelijke momenten op. Maar ook de verhaallijn zelf kiest steeds weer een onverwachte richting. Vooral aflevering vijf, waar bij hoge uitzondering slechts één locatie is gebruikt en Villanelle even onderdeel lijkt van een doorsnee-familie, en in staat tot doorsnee-emoties, is wat dat betreft subliem.

En dan is er nog de nonchalance waarmee de serie zo’n beetje alle clichés die aan misdaadseries kleven, ontloopt. Niet door ertegenaan te schoppen, maar door te doen alsof ze niet bestaan. Kijk nu een aflevering terug van ‘Inspector Morse’, die legendarische serie van begin jaren negentig over die nukkige politieman uit Oxford met een operaobsessie, en nu valt bijvoorbeeld pas op hoe weinig vrouwen, niet-hetero’s en niet-witte personages een belangrijke rol spelen in de basisopstelling. En hoe seksistisch Morse’s grappen zijn. Politieseries zoals ‘Scott & Bailey’, ‘No Offence’ en ‘Happy Valley’ hebben het beeld van detectives de laatste jaren behoorlijk opgerekt: vrouwen zijn hoofdinspecteur, hebben de broek aan, en zijn lang niet altijd blond met blauwe ogen. Jessica Jones laat zien dat vrouwen ook gemeen kunnen zijn, en fysiek sterk, maar het is Killing Eve die écht alle clichés aan haar laars lapt – inclusief de clichés dat het plot ijzersterk moet zijn, iedere moord opgelost en elk seizoen een cliffhanger verdient.

Het einde van dit seizoen doet vermoeden dat in het vervolg de relatie tussen schijnbare tegenpolen Eve en Villanelle nog onstuimiger zal worden dan die al is.

Killling Eve seizoen 3 is nu te zien op NPO-plus en zondagavond op NPO3

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden