TV-Recensie

'Kijken in de Ziel' laat prachtig zien waarin religies op elkaar lijken

Beeld Screenshot 'Kijken in de Ziel'

Ik fantaseer wel eens dat buitenaardse wezens ons de hele tijd aan het bestuderen zijn, met camera’s en microfoons die wij niet kunnen zien. Zoals vogels in een nestkastje niet weten dat wij via de webcam stiekem meegluren naar hun lief en leed. 

Ik ben er bijna zeker van dat die aliens vertederd zouden meekijken met ‘Kijken in de Ziel’, over ons geploeter om kaders te geven aan ons bestaan.

Oftewel: wat een rustgevende en geestverruimende serie is deze slotreeks van ‘Kijken in de Ziel’ met Coen Verbraak. Het kan u als Trouwlezer nauwelijks zijn ontgaan dat deze gelauwerde interviewer momenteel religieuze leiders voor de camera heeft. Van een bevindelijk gereformeerde predikant en een orthodox opperrabbijn tot een hindoepriester en boeddhistische leraren. Twaalf leiders in totaal, voor zes afleveringen over thema’s als bekeringsdrift, leiderschap en ethiek.

Nivellerend effect

Het heeft deze krant geïnspireerd om de twaalf hoofdrolspelers uit te nodigen voor zes tweegesprekken, waarin ze praten over stellingen als ‘mijn God is de beste’ en ‘het einde der tijden is nabij’. Nadeel van deze formule is dat het religies toch weer tegenover elkaar zet. Terwijl het caleidoscopische tv-programma juist een nivellerend, gladstrijkend effect heeft. Voor je ogen wordt het beeld duidelijk: al die verschillende geloven, het is in de basis overal hetzelfde goedbedoelde mensenwerk.

Floris van Binsbergen, bevindelijk-gereformeerd predikant.Beeld Screenshot 'Kijken in de Ziel'

De serie doet mij denken aan de rondreis die mijn vriendin Mareille maakte langs allerlei adressen waar mensen zo eco-bio-duurzaam mogelijk proberen te leven. Ze was ontevreden over haar vervuilende manier van leven en zocht advies voor een betere levensstijl. Of eigenlijk: de heilige graal van het ‘terug naar de natuur’. Ze kwam gelouterd terug van haar trip: nergens had die graal gestaan, overal had ze goede dingen gezien maar ook inconsequenties en onhaalbare doelen. Haar grootste inzicht: ik verzin mijn eigen koers wel, want dat doen al die anderen ook.

Snoepjes uit de trommel van Verbraak

Zo pik ik met groot plezier snoepjes uit de trommel die Coen Verbraak heeft opengezet. Ik lach als hindoepriester Ashis Matura vertelt waarom zijn dienst op de zondagochtend is: het parkeren is dan gratis en ’s middags kun je naar Feyenoord als je wilt. Ik schud mijn hoofd als de imam vertelt die avond daarvoor - tijdens de ramadan - in slaap te zijn gevallen waardoor hij de kans miste ’s nachts te eten en te drinken. En nu dus voor de camera zit terwijl hij al meer dan een dag geen slokje water heeft gedronken. 

Hindoepriester Ashis Matura.Beeld Screenshot 'Kijken in de Ziel'

Ik heb medelijden met de bevindelijke man die vertelt hoe zwaar het besef op hem drukt dat al die mensen om hem heen naar de hel gaan. Ik leer dat je een geitenbokje niet in melk moet koken. Dat je als boeddhist gewoon van een whisky'tje kan houden. Ik weet dat de rabbijn een grap maakt als hij zegt zich niet te willen bekeren tot een ander geloof ‘want dan is ie z’n baantje kwijt’. 

Ik zie de ogen van de imam glinsteren als hij denkt aan het genot dat hem ten deel zal vallen in het paradijs, ook al is dat van die 72 maagden niet zeker. Ik begrijp van de baptist dat Robbert Dijkgraaf dom is, omdat je voor een oerknal juist veel meer geloof nodig hebt dan voor een schepper.

And I say to myself, what a wonderful world.

Naar aanleiding van het tv-programma 'Kijken in de Ziel' spreken de religieuze leiders uit het programma in Trouw over vijf dogma's. Deze dubbelgesprekken zijn de revue al gepasseerd:

Imam Abdulwahid van Bommel en opperrabbijn Binyomin Jacobs. 'Normaal vinden ze je pas als je seculier bent'

Rabbijn Marianne van Praag en baptistendominee Orlando Bottenbley. 'Onze God is de beste'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden