Op het Instagramaccount Stoepplantjes geportretteerde vondsten. Beeld Stoepplantjes
Op het Instagramaccount Stoepplantjes geportretteerde vondsten.Beeld Stoepplantjes

CultuurtipsVolgen

Kijk eens wat vaker omlaag, want tussen de stoeptegels groeit en bloeit veel moois

Wie niet plantenblind wil worden, doet er goed aan wat vaker omlaag te kijken. Want tussen de straatstenen groeit veel moois.

Maud Sintenie

Nederland gaat weer open, de krokussen verklappen dat het voorjaar in aantocht is, en dat is nog niet eens het enige ­heugelijke nieuws: het stoepplantjesseizoen is begonnen. Want de vroegeling bloeit. Het sierlijke plantje met zijn fijne witte bloemetjes is een van de eerste stoepplantjes die zich in de prille lente laat zien.

Wie het Instagramaccount @stoepplantjes volgt, wist dat natuurlijk allang.

null Beeld Stoepplantjes
Beeld Stoepplantjes

Een promovendus die werkt bij de Hortus botanicus in Leiden is het account begonnen. Ze bestudeert welke stoepplantjes waar groeien en waarom daar. Ook onderzoekt ze hoe ze mensen meer oog kan geven voor de stadsnatuur, om zo wat zij plantenblindheid noemt ­tegen te gaan. Er groeit zoveel moois tussen de straatstenen, langs schuttingen, bij boomspiegels en langs muren: de roze zachte ooievaarsbek, of de liggende vetmuur (‘Binnen een paar stappen heb je er waarschijnlijk al eentje gevonden!’).

null Beeld Stoepplantjes
Beeld Stoepplantjes

Het is de moeite waard om ­tijdens een wandeling eens te bukken en al het schoon van de natuur te bewonderen.

De onderschriften bij de foto’s vertellen meer over de functie van de plantjes, het verhaal achter de naam en op welke plekken ze te vinden zijn. Ter lering en vermaak dus.

null Beeld Stoepplantjes
Beeld Stoepplantjes

Wie enthousiast is geworden kan zelf ook een bijdrage leveren aan het stoepplantjes­onderzoek. Maak foto’s van stoepplantjes in de buurt en zoek uit met welke soort je te maken hebt. De Hortus Leiden heeft een pagina met tips om planten te herkennen. Voer de plantnaam en locatie in op de verspreidingsatlas. Zo help je onderzoekers bij hun missie om de stad te vergroenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden