null Beeld
Beeld

Swipen en klikkenKelli van der Waals

‘Kerstmis is voorbij!’ Boomverlichter fantaseert over creatieve wraak

Kelli van der Waals

Wat is een goed moment om de kerstlichtjes uit de takken van je balkonstruiken te vlechten? Ik overpeinsde het gisterochtend, toen de februarilucht achter mijn donkere balkonnetje zich opeens wel heel erg blauw en stralend voordeed. Te laat, misschien. Al had het uitzicht op de lente het winterduister nog maar matig verdrongen. De kerstboom was begin januari netjes ontsierd, weinig zo sneu als overtijdse versiering (oei, de armoei van permanente verjaardagsvlaggetjes). Maar die lichtjes buiten mogen wat mij betreft langer, als een waakvlammetje voor mentaal welzijn in de onvriendelijkste tijd van het jaar.

De overpeinzing ze weg te halen was prangender geworden door een tweet die vorige week rondging. Iemand had met zijn vijfenhalfduizend volgers gedeeld hoe hij thuiskwam na een wandeling en hij in zijn voortuin een doorgeknipt kerstlampjessnoer trof, dat voorheen nog in zijn boom zat. Er zat een briefje bij, geschreven in een handschrift dat minstens een halve eeuw niet meer wordt onderwezen: ‘Wij vinden als flatbewoners die lichtjes te laten branden niet fijn. Kerstmis is voorbij! Hoop op U medewerking.’

Tot grote irritatie van de kerstsnoerbezitter, natuurlijk. Blijkbaar was er vergaderd in de seniorenflat tegenover zijn huis, twitterde hij. Nou, ‘GAME ON!’

De tweet kreeg meer dan 2700 likes, 268 retweets, 839 antwoorden en een kleine sage als vervolg: boomverlichter ziet waar de lampjes nog wel branden en vermoedt dat dat te ver lopen is voor de dader, en vermoedt overigens ook wie de dader is; boomverlichter verlicht boom opnieuw; boomverlichter fantaseert over creatieve wraak; boomverlichter drinkt wijn met buren in de seniorenflat, die het handschrift van de dader herkennen.

De originele tweet vond vlug zijn weg naar het Instagramaccount Passiefagressief – een vanzelfsprekend thuis, lijkt me. Passiefagressief is een verzamelplaats van herkenbare en minder herkenbare ergernissen, die op opvallende wijze worden geuit. Zoals dwingende briefjes dat er geen airfryer-producten in de frituur mogen. Positiviteitsgoeroe Manuel die in een kommaloze zin op Instagram schrijft: ‘ik word schijtziek van dat klote uwv word weer gekort op mijn uitkering dikke middelvinger naar jullie.’ En het briefje van een boze bejaarde, die het lichtsnoer van een buurman vandaliseert, die daarop zelf boos wordt.

Met dagelijkse voorbeelden wijst Passiefagressief ons erop hoe graag we elkaar vertellen hoe dingen horen, en de kokende frustratie die er vaak onder zit. Hoe we elkaar op passief-agressieve, maar meestal gewoon agressieve wijze, de juiste kant op willen wijzen, het ene waardeoordeel na het andere.

In het wijzen zelf schuilt natuurlijk ook een waardeoordeel. Maar Passiefagressief is op zijn mooist waar dat niet helemaal duidelijk is – wanneer je niet meteen weet welke kant je kiest. Vind ik het stommer dat iemand zijn lunch steevast in een perkje dumpt, of dat iemand daar een boos briefje over ophangt? Dat Joke haar hondenpoep niet opruimt, of dat de buurman daar een overdreven punt van maakt? En tot wanneer is het eigenlijk leuk om je kerstlichtjes te laten hangen?

Het antwoord vond ik gister, toen ik (echt waar!) langs een dennenboom fietste die niet alleen nog lichtjes, maar ook kerstslingers en -ballen had hangen. Permanente verjaardagsvlaggetjes. ’s Avonds was mijn balkon weer donker.

Swipen & klikken - Kelli van der Waals bespreekt opvallende trends en discussies in online media. Eerdere columns vind je hier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden