Kerstfilms
Kerst op de bank: welke films moet u wel zien en welke juist niet
Er valt weinig samen te doen, deze Kerst. Maar met de hulp van streamingdiensten als Disney+ en Netflix kan er wel samen genoten – of gegruweld – worden van een kerstfilm. Op afstand, uiteraard. Onze recensenten geven tips welke films daarvoor wel en vooral niet in aanmerking komen.
De kerstdiners, de ruzies, de films: sommige tradities tijdens de feestdagen lijken pas compleet wanneer ze beleefd worden met familie of vrienden. Helaas kunnen mensen deze Kerst amper samen eten, en met de afstand die Zoom en Hangout veroorzaken zullen waarschijnlijk minder smeulende conflicten in familievetes ontbranden. Maar als er één ritueel is dat zich niet door de lockdown laat tegenhouden, is het samen naar films kijken.
Sinds het begin van de coronacrisis bieden steeds meer streamingdiensten ‘kijkfeestjes’ aan. Hierbij kunnen mensen via verschillende schermen samen Netflixen, Disney Plussen, of Amazon Prime Video’en. Iedereen ziet tegelijk dezelfde scènes en kan gevoelens over de film of serie delen in een chatbox aan de zijkant van het beeld.
De officiële naam voor zo’n virtuele filmavond wisselt per streamingdienst. In maart werd Netflix Party gelanceerd, dat inmiddels Teleparty heet. In de herfst kwam Disney Plus met Groupwatch. En onlangs volgde Prime Video met Watch Party. Bij alle drie moet iedere kijker (of nou ja, ieder scherm) een eigen profiel hebben – al mogen die profielen wel onder één account vallen, zoals bij gezinsleden vaak het geval is. Afstand is geen factor: je kunt een film kijken met de buren, maar ook met vrienden in het buitenland (zolang de films in kwestie ook daar worden aangeboden).
Hoe het werkt
Stel, je wilt op afstand samen kijken naar kerstklassieker ‘Love Actually’. Ga dan naar Prime Video, selecteer de film en klik op Watch Party. Vervolgens kies je onder welke naam je wilt chatten, en krijg je een link om te appen of te mailen naar je groepsgenoten. Er kunnen tot wel honderd mensen samen kijken. Let wel: wanneer één van hen op play of pauze drukt, start of stopt de film bij iedereen.
Jammer genoeg werkt Watch Party vooralsnog alleen in de browser op een laptop of pc. Die kun je natuurlijk wel op een monitor of tv aansluiten (bijvoorbeeld met een HMDI-kabel), maar meekijken op een smartphone of tablet is uitgesloten. Wie dat een obstakel vindt, kan uitwijken naar Disney Plus, waar ‘The Nightmare before Christmas’, maar ook ‘The Muppet Christmas Carol’ en meer kerstspecials te zien zijn. Disneys GroupWatch werkt nagenoeg hetzelfde als Amazons kijkfeestjes, maar doet het ook in de mobiele app of op (smart-) tv’s.
Toch heeft ook Disney zijn beperkingen. Zo kun je maximaal met z’n zessen samen kijken, en is de chatfunctie beperkt tot een aantal simpele emoji.
Minder ingewikkeld dan het klinkt
Dan is er nog Netflix, waar liefhebbers kunnen kijken naar het kerstige ‘Catch Me If You Can’ (of toch haardvuurfilm ‘Home Alone’). Gek genoeg biedt uitgerekend ’s werelds grootste streamingdienst geen directe samenkijkoptie. Kijkers moeten zelf eerst de (gratis) dienst Teleparty toevoegen aan hun Google Chrome of Microsoft Edge webbrowser (voor Firefox is er Netflix Party). Net als bij Amazon werkt dit uitsluitend via laptops, pc’s en de schermen die je daarop aansluit.
Gelukkig is het allemaal minder ingewikkeld dan het klinkt. Wie Teleparty intikt bij Google, krijgt het geheid als bovenste zoekresultaat. Toevoegen van de dienst gebeurt met een simpele muisklik op een grote blauwe knop, waarna een uitleg verschijnt die sprekend lijkt op hoe alle andere kijkfeestjes ook werken. Ook leuk: je kunt met vijftig mensen tegelijk Telepartyen en de initiator kan kiezen voor een monopolie op de play- en pauzeknop.
Tot slot hebben al deze streampartijtjes nog één fijn voordeel gemeen: taal en ondertiteling kunnen per scherm worden aangepast. Dus terwijl je op Tweede Kerstdag kijkt naar Jamie’s hakkelende Portugese huwelijksaanzoek aan het slot van Love Actually, kunnen eventuele groepsgenoten uit Portugal de film ondertussen in hun eigen taal bekijken. Al missen ze dan het gebrekkige Portugese accent van de Britse acteur Colin Firth, waar de scène veel van zijn charme aan ontleent.
Feelgood-films voor Kerstmis
Voor leuke kerstfilms moet je bij angelsaksische makers zijn: zij hebben een lange traditie met het kerstfeest als brandpunt voor melodrama, komedie en stichtelijke boodschappen over vredelievendheid. Recensent Remke de Lange koos vijf films (in chronologische volgorde) die je rond Kerst met een warm gevoel achterlaten.
1 It’s a Wonderful Life (1946) - Amazon Prime
De ultieme kerstfilm: met ‘It’s a Wonderful Life’ maakte Frank Capra een geestig, diep ontroerend drama over een gefrustreerde man (James Stewart) die op het punt staat een einde aan zijn leven te maken. Een onconventionele engel laat hem zien wat de wereld daarmee zou verliezen. De gewone man die zich dapper weert tegen corruptie en egoïsme.
2 A Charlie Brown Christmas Carol (1965) - Apple TV
In deze hartveroverende korte animatiefilm maakt de immer zwaarmoedige Charlie Brown zich zorgen over de vercommercialisering van kerstmis: zelfs zijn hondje Snoopy is druk met het versieren van zijn hondenhok. Charlie fleurt op van de ware kerstgedachte. Vooral de jazzy muziekscore maakt van dit kleine avontuur een tijdloze klassieker.
3 The Nightmare before Christmas (1993) - Disney+
Met beeldschone stop-motion-techniek maakte Tim Burton deze fantastische familiefilm. De koning van Halloween Town hunkert naar iets vrolijkers en probeert het kerstfeest in zijn gemeenschap te introduceren. Dat levert veel chaos op. Een vrolijk duister avontuur met memorabele liedjes van Burtons vaste componist Danny Elfman.
4 Catch Me If You Can (2002) - Netflix
Een van Steven Spielbergs beste films is een geestig avontuur over een meesteroplichter. Kerstmis speelt een emotioneel belangrijke rol in het kat-en-muis spel tussen de voortvluchtige (Leonardo DiCaprio) en de FBI-agent (Tom Hanks) die hem op de hielen zit. Geen jingle bells, wel betekenisvolle kerstgesprekjes per telefoon.
5 Love Actually (2003) - Amazon Prime, Pathé Thuis
Liefde kan knap ingewikkeld zijn. Rond Kerst valt alles op z’n plek in ‘Love Actually’. De Britse mozaïekfilm voert vele mensen op die in een sfeervol gedecoreerd Londen precies op tijd romantiek vinden. Hugh Grant is leuk als premier die een huppeltje in zijn tred krijgt van de theedame, en het liedje ‘Christmas is All Around’ blijft nog lang hangen.
*
Feelbad-films voor Kerstmis
Kerst kan een claustrofobische ervaring zijn, dit jaar misschien wel meer dan ooit. Om duistere gedachten over familieruzies en ander onheil te voorkomen, adviseert criticus Ronald Rovers vijf films die je nu absoluut niet met Kerst wilt zien.
5 That Sugar Film (2014) - Cinetree
Even los van de rollades en de gourmet-extravaganza’s: wat stoppen we vooral in onze mond met kerst? Suiker. Deze documentaire fileert onze totaal versuikerde cultuur en laat zien wat suiker met je lijf doet.
4 The Lodge (2019) - Pathé Thuis
Geen kerstgroet kan eraf in deze psychologische horror over een jonge vrouw en haar (bijna-) stiefkinderen (ze is nog niet getrouwd met haar nieuwe liefde) die tijdens Kerst ingesneeuwd raken, waarna ongevraagd allerlei verschrikkelijks plaatsvindt.
3 Midsommar (2019) - Netflix
Hallucinante film over een jaarlijks ritueel rond een uitverkorene dat begint met gemoedelijk omhelzen en zingen rond naaldbomen, maar dat via drank en spijzen en vrolijke families aan lange tafels eindigt in een weergaloze hel. Klinkt bekend?
2 Festen (1998) - Pathé Thuis
Meer familie aan lange tafels en gezang (racistisch, maar ach, kinderliedje) in dit knetterende Deense incestdrama. De rijke familie Klingenfeld komt bijeen voor de 60ste verjaardag van patriarch Helge. In de openingsspeech maakt zoon Christian lachend bekend dat hij en z’n tweelingzus jarenlang door Helge misbruikt zijn. Gezelligheid alom in ‘Festen’ (Engelse titel ‘The Celebration’).
1 Funny Games (1995) / Home Alone (1990) - letterlijk overal
Elke familie is ongelukkig op z’n eigen manier, schreef Tolstoi en jawel: de gedeelde eerste plek is voor het uitzonderlijk sadistische ‘Funny Games’ en het (althans voor de kijker) al even sadistische ‘Home Alone’ (foto), dat vaak op alle zenders tegelijk wordt uitgezonden. Twee films over inbrekers.
Lees ook:
Netflix vs. Disney: de strijd om de jongste kijkers
De strijd om het jonge publiek tussen Disney Plus en Netflix begint te verharden. Een prijswinnende oude ex-Disneytekenaar moet de nieuwe Netflixfilm ‘Over the Moon’ dezelfde allure geven.