Kees Hulst wint Louis d'Or voor rol in Tirza

AMSTERDAM (ANP) - Acteur Kees Hulst is de winnaar van de Louis d'Or, de belangrijkste toneelprijs voor de meest indrukwekkende hoofdrol gespeeld door een man. Hij kreeg de prijs voor zijn rol van Jörgen Hofmeester in Tirza bij het Nationale Toneel. Deze voorstelling is gebaseerd op de beroemde roman van Arnon Grunberg.

ANP

Maria Kraakman is de winnares van de Theo d'Or, de belangrijkste theaterprijs voor een vrouwelijke hoofdrol. Zij werd geëerd voor haar rol van Orlando in de gelijknamige productie van Toneelgroep Oostpool.

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) maakte de winnaars van Nederlands belangrijkste toneelprijzen zondag bekend tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

'Levende paradox'

De jury noemde Hulst ,,een levende paradox.'' ,,Hij laat zien hoe de gekte in het menselijk gedrag kan toeslaan, en waartoe dat uiteindelijk kan leiden.'' Kraakman maakte bij de jury indruk met haar weergaloze timing en haar sterke fysieke aanwezigheid. ,,Ze brengt helderheid aan in een vooral verbale voorstelling.''

Wunderbaum, een collectief van betrekkelijk jonge theatermakers, ontving de Prosceniumprijs voor het leveren van een wezenlijke bijdrage aan het toneelklimaat. De jury prijst de saamhorigheid binnen de groep. ,,Lef, brutaliteit en talent zijn de sleutelwoorden.''

'Nieuw inzicht'

De Arlecchino voor de meest indrukwekkende mannelijke bijrol ging naar Stefan de Walle. Hij won de prijs voor zijn vertolking van Lopachin in De Kersentuin van Anton Tsjechov bij het Nationale Toneel. ,,De Walle verschafte een geheel nieuw inzicht in een rol die al vele malen is gespeeld'', luidde de conclusie. ,,In een prachtige speelstijl, met een ontroerend onhandig gebruik van stem en lichaam, is hij zowel de eeuwige loser als anti-held.''

Nanette Edens ontving de Colombina voor de beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in Amora bij het Zuidelijk Toneel. ,,Een memorabele vertolking'', stelde de jury. De VSCD Mimeprijs ging naar Nicole Beutler voor haar voorstelling 1:Songs (A solo with missing choir).

De productie Oog om Oog, met onder andere Linda van Dyck en Victor Löw, won de AVRO Toneel Publieksprijs. Dit is de prijs van het publiek, die tot stand komt door stemavonden in het land en stemmen via internet. Aan deze prijs is een geldbedrag verbonden van 35.000 euro, te besteden aan een nieuwe toneelproductie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden