Kate Winslet blijft een eigenzinnige Britse in Hollywood

Actrice Kate Winslet in haar nieuwe film The Mountain Between Us.Beeld TR BEELD

Kate Winslet won op haar 22ste een Oscar voor 'Titanic', werd op slag wereldberoemd, maar koos bewust voor de kleinere arthousefilm.

Kate Winslet, vanaf vandaag te zien in de interraciale romance 'The Mountain Between Us', was deze maand een van de eerste Hollywood-actrices die zich uitsprak tegen Harvey Weinstein. Niet omdat ze zelf seksueel geïntimideerd was door de Hollywoodproducent, maar omdat ze de vrouwen steunde die wel waren belaagd, en die zo moedig waren om er mee naar buiten te komen.

Opzettelijk negeren

Winslet (42) had zelf al eerder een daad gesteld, door Weinstein niet te noemen in haar Oscarspeech. In 2009 won ze haar eerste Academy Award voor de bestsellerverfilming 'The Reader'. Van tevoren was haar op het hart gedrukt om Weinstein bij een zege niet te vergeten. Winslet bedankte vervolgens iedereen, behalve de aangewezene. "Dat was opzettelijk", zei ze in de Los Angeles Times.

De Engelse actrice maakte in 1994 een geweldig debuut in het misdaaddrama 'Heavenly Creatures' van Peter Jackson. De alom geprezen film werd door Miramax, het toenmalige bedrijf van de Weinstein-broers, opgepikt en in Amerika gedistribueerd. Sinds dat succes had Weinstein bij elke gelegenheid haar arm gegrepen, om haar in te peperen dat ze alles aan hem te danken had. Winslet die zijn machtsvertoon ook op filmsets had meegemaakt, was het spuugzat en nam revanche in haar speech door hem te negeren. Het was een kleine maar veelbetekenende daad van verzet in een wereld waarin iedereen boog voor de machtige producent. Het tekent Winslets vrije geest.

Jackson had het goed gezien toen hij haar op 17-jarige leeftijd castte voor Heavenly Creatures, een pakkend, psychologisch drama over de intense fantasiewereld van twee schoolmeisjes die samen een moord beramen. Winslet, afkomstig uit een familie van theateracteurs, was de grote ontdekking van de film. Een bruisende, ontwapenende verschijning met een expressief gezicht die na terugkomst in Engeland leven bracht in klassieke literatuurverfilmingen, waaronder 'Sense and Sensibility'.

Eigen pad bewandelen

Daarna werd ze niet meer uit het oog verloren. Winslet was amper tweeëntwintig toen het met elf Oscars bekroonde 'Titanic' uitgroeide tot een wereldhit. Winslet en tegenspeler Leonardo DiCaprio, de twee prachtige, tragische geliefden op het zinkende schip, waren opeens wereldsterren.

Maar in plaats van zich in Californië te vestigen, waar ze tot vervelens toe werd aangesproken op haar ronde vormen, koos Winslet haar eigen pad. Ze bleef in Engeland, nestelde zich aan de zuidkust, en koos bewust voor kleinere arthouse films. Ze speelde met aanstekelijke energie een hippiemoeder in Marokko ('Hideous Kinky') en een sektelid in India ('Holy Smoke'). Ze maakte ook Hollywoodfilms, maar dat waren niet de gelukkigste keuzes.

De beste films maakte ze met regisseurs die oog hadden voor haar onbevreesde, aardse acteerstijl. "Ik houd van karakters die niet bang zijn om hun gebreken te tonen", zei ze in interviews. Een hoogtepunt is 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' van Michel Gondry, waarin Winslet samen met Jim Carrey vorm gaf aan een fantastische liefdesfilm (waarin ex-geliefden een methode ontdekken om herinneringen aan elkaar uit te wissen).

In de prijzen vallen

Een andere grote verrassing was haar optreden als alleenstaande, werkende moeder in de HBO-serie 'Mildred Pierce' van Todd Haynes, waarvoor ze een Emmy en een Golden Globe kreeg.

Niet dat Winslet vergat te leven. Tussendoor trouwde ze drie keer en kreeg ze drie kinderen. DiCaprio met wie ze dezer dagen de twintigste verjaardag van Titanic viert, bleef al die tijd haar boezemvriend.

Nieuw Oscarrumoer is er ook. De nieuwe Woody Allen-film 'Wonder Wheel' met Kate Winslet in de hoofdrol, is in aantocht. Na de première van het fifties-melodrama vorige week in New York werd vooral Winslets optreden als sappelende serveerster in een mosselbar op Coney Island geprezen. Het zou om een Oscarwaardige rol gaan. Voordeel is in ieder geval dat ze kan speechen.

Lees ook: De film The Mountain Between Us is meer een toneelstukje

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden